Jelenlegi hely

Gyökerek nélkül nem létezik összetartó magyar nemzet

/ Kertész Csilla /
kertesz.csilla képe
2017. január 26-29. között kilencedik alkalommal került megrendezésre Balassagyarmaton a Civitas Fortissima Kárpát-medencei Történelmi Vetélkedő.
1234

A verseny a Petőfi Sándor Program első programszakaszában vált valóban Kárpát-medencei méretűvé, amely az idén is folytatódott. A vetélkedőn három fős középiskolai csapatok mérhették össze történelmi tudásukat, kreativitásukat a balassagyarmati cseh kiverés és az Árpád ház témájában.

A vetélkedőt első alkalommal 2009-ben rendezték meg, akkor még csak balassagyarmati és felvidéki csapatoknak. Már akkor nem titkolt szándéka volt a verseny szervezőinek,  hogy a felvidéki csapatokon kívül más, határon kívüli csapatokat is fogadni tudjanak a versenyen, ezáltal is erősítve a középiskolás fiatalokban a tudatot, hogy mi, magyarok, bárhol is éljünk a világban, összetartozunk. A Petőfi Sándor Program ösztöndíjasai révén sikerült eljuttatni a verseny felhívását Erdélybe, Délvidékre, Kárpátaljára és Felvidékre is, ahonnan érkeztek is jelentkezések a versenyre.

A vetélkedő célja, hogy a  határon túli és az anyaországi fiatalok egységes történelmi tudatának, összetartozásának erősítése, valamint egy-egy témakörön belül jelentős személyiségek bemutatása, akik napjainkban is példaképek lehetnének az ifjúságnak.

A verseny újdonsága az idei évben, hogy a vetélkedő mellett a külhonból érkező magyar diákok megismerhették a helyi palóc kultúra egy részét is. Az eltöltött pár nap alatt a diákok színes és változatos programokon vettek részt: ízelítőt kaptak a palóc kultúrából, ízekből és táncokból. Emellett szervezett kirándulás formájában ellátogattak a világ örökség részét képező Hollókőre és Egerbe is.

A versenyre január 27-én került sor, amely Szász Jenő, a vetélkedő fővédnökének a köszöntőjével kezdődött, majd a versenyt Medvácz Lajos, Balassagyarmat város polgármestere nyitotta meg. A versenyre idén 18 csapat jelentkezett. Ebből 10 csapat határon túlról, 8 csapat az anyaországi középiskolákból. A két részből álló vetélkedőn délelőtt a csapatok írásbeli feladatokat oldottak meg, majd az írásbeli forduló után a résztvevő diákok, tanárok megtekintették a Civitas Fortissima Múzeumot is. A vetélkedő délután a szóbeli fordulóval folytatódott. Az eredményhirdetésre ezt követően került sor. Minden résztvevő diák és tanár egyaránt részesült ajándék könyv- illetve magazin csomagban, az 1-3. helyezett csapata külön könyv csomagban és értékes, multimédiás díjakban is részesült a támogatóknak köszönhetően.

Az 1-3. helyezett csapatok:

1. hely: Székelyudvarhely Tamási Áron Gimnázium (Péter Hunor, Mike Anna, Kerekes Krisztina) Felkészítő tanár: Péter István

2. hely: Váci Piarista Gimnázium (Bozsonyik János, Dósa Márton, Gál Szilárd) Felkészítő tanár: Juhász Gábor

3. hely: Ipolyság Szondy György Gimnázium (Kučera Judith, Miskei Mónika, Takács Veronika ) Felkészítő tanár: Tóth Tibor

A verseny estéjén a diákok és a tanárok az 1956-os forradalom 60.évfordulójához kapcsolódóan Matúz Gábor Nincs kegyelem című filmjét tekintették meg a balassagyarmati moziban. A három napos program  január 29-én záródott, amikor a vetélkedő diákjai részt vettek a Civitas Fortissima alkalmából rendezett városi ünnepségen, ahol a vetélkedő résztvevői közül négyen megkoszorúzták a január 29-i események emlékére állított táblát. Az ünnepségen Medvácz Lajos polgármester úr külön köszöntötte a vetélkedő résztvevőit.