Jelenlegi hely

Harmadszor szólt a fülemüle Kárpátalján

/ Simoncsics Nóra /
simoncsics.s.nora képe
A Szól a fülemüle kárpátaljai népzenei és néptánc tehetségkutató verseny elődöntőjét május 12-én rendezte meg a „Genius” Jótékonysági Alapítvány a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola átriumában. Harminchat produkció, háromszázkilenc fiatal mérette meg magát a versenyen.
A zsűriTáncosok, szülők, vendégek... erre várt mindenki!A szervezőkOklevél járt minden résztvevőnek - így a Beregrákosi Latorca Néptánccsoportnak is

A hagyományápoló versenyre 7–14 év közötti gyerekek nevezhettek be az autentikus magyar népzene és néptánc bármely tájegységhez kötődő produkciójával. A jelentkezők hangszeres szólista, hangszeregyüttes, szólótánc vagy néptáncegyüttes kategóriában indulhattak.

A megnyitón Váradi Enikő, a verseny szakmai szervezője köszöntötte a jelenlévőket, majd bemutatta a négytagú zsűrit: az elődöntő elnökét, Szilágyi Zsolt néptáncoktatót, a Nyíregyházi Művészeti Szakközépiskola Táncművészeti tagozatának vezetőjét, Papp Juditot, a Nyíregyházi Művészeti Szakközépiskola néptáncoktatóját, Örökös aranygyöngyös táncost, Fekete Krisztiánt, a Nyíregyházi Művészeti Szakközépiskola cimbalomoktatóját, a 2012-es Fölszállott a páva tehetségkutató verseny hangszeregyüttes kategóriájának győztesét, a Parapács és a Sodró együttes cimbalmosát, valamint Jeremiás Ádám népzene-pedagógust, a debreceni Bakator zenekar vezető prímását.

A megnyitón köszöntötte a fiatalokat többek között Dr. Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektor asszonya, a rendezvény ötletgazdája, dr. Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja fejlesztési feladatainak koordinációjáért felelős kormánybiztos, valamint Gara Katalin, Magyarország Beregszászi Konzulátusának konzulja, és Molnár László, a KMKSZ titkára.

A beregszászi elődöntőben 36 produkció mérette meg magát, ez összesen 309 kárpátaljai fellépőt jelent. Köztük volt Simoncsics Pál ungvári ösztöndíjas két csoportja, a Csüllő Néptáncegyüttes és a "Kis Csüllő" csoport 3-5. osztályos fiataljai is (akik először vettek részt ilyen megmérettetésen). A nagyok mezőföldi koreográfiát mutattak be, a kicsik pedig somogyi eszközös táncokat és ugróst. Jómagam a Beregrákosi Latorca Néptánccsoportot kísértem, akik dél-alföldi táncokkal készültek a versenyre. Büszkén mondhatom, hogy valamennyi csapatunk derekasan állta a sarat, és minden izgalom és várakozás ellenére maximális teljesítményt nyújtott a színpadon. Nagyon megható látni, hogy ilyen lelkesedéssel, ilyen boldogsággal az arcukon állnak fel a gyerekek a színpadra, és a pillanatnak élve átadják magukat a táncnak, felülemelkedve a verseny légkörén, örömtáncig fokozva a hangulatot.

Eddig nagyon izgultunk, mert vártuk az e-mail értesítést az eredményről. Hétfő délután viszont megtudtuk, hogy sikerült bekerülnie a Csüllő és a Latorca Néptáncegyüttesek a döntőbe, amit június 18-án rendeznek szintén a beregszászi főiskolán. Nagyon büszkék vagyunk a csapatainkra! A végső megmérettetést ráadásul egy kétnapos felkészítő tábor előzi majd meg Nagydobronyban, amit a szervezők rendeznek a döntőbe jutott produkciók részére. Hatalmas a tét, hiszen értékes élményeket, népzenei és néptánc táborokban való részvétet nyerhetnek a gyerekek.

Az izgalmas pillanatokról készült képeket megtekinthetik galériánkban!