Jelenlegi hely

"Hordozzák a fáklyát, a felvidéki magyarság lángját"

/ Kertész Csilla /
kertesz.csilla képe
Erősen asszimilált területen található Felvidéken Léva, ahol egyedüli magyar gimnáziumként funkcionál a Czeglédi Péter Református Gimnázium. Az iskola pedagógusai küldetésüknek tekintik: „hitvalló, hűséges, nemes, magyar ifjak nevelését”. A gimnáziumot a lévai gyülekezet alapította pontosan 15 évvel ezelőtt, éppen ezért is volt különleges nap 2016. szeptember 11-e, amikor is a XV. tanévnyitó istentiszteletre hívott a református templom harangja.
Kassai Gyula esperes úrPathó Marianna osztályvezető kisasszonyElsőseink eskütétel előttIstentisztelet

Az ünnepi alkalom során a Czeglédi Péter Református Gimnázium diákjai a pedagógusokkal és Kassai Gyula esperes úrral együtt indultak az iskola egykori épületéből a templomba.

Az ünnepélyes istentisztelet az esperes úr igehirdetésével kezdődött, aki a beszédében az idei év fontosságáról beszélt a gimnázium életében: „Különlegesen fontos a 2016-os esztendő az iskola életében, mert ebben a tanévben ünnepli a gimnázium fennállásának a XV. évfordulóját. Ma az iskolánk pedagógusai ugyanazzal a hittel, szeretettel próbálják végezni a feladatukat, mint ahogy azt eddig is tették az elmúlt években az alapítás óta. Az elmúlt esztendők során azonban sokszor merülhetett fel a kérdés, hogy megtérül-e a befektetett energia: Isten számtalanszor próbára tette a diákokat, pedagógusokat, és a fenntartó egyházat is, de Isten segítő karja mindig éppen időben érkezett." Az esperes úr igehirdetésének zárszavaiban Isten áldását kérte az iskolára, a magyar népre és nemzetünkre, hogy megmaradjunk.  

A tanévnyitó ünnepség Kiss Beáta igazgatónő beszédével folytatódott: „Az elmúlt 15 év alatt sok mindent láttunk, tapasztaltunk. Azok a tapasztalatok, amiket megéltünk, azok bölcsebbé tettek, megtanítottak, hogy vannak érzelmek –jók és rosszak, - amelyek nemesítenek, vannak könnyek és van nevetés, mely lelkünket szebbé teszi, amely életünknek további értelmet ad. Sokszor lebegett iskolánk felett Damoklész kardja, de mindig jött segítség, és megtanultunk túlélni. Most 15 év után azonban itt az ideje a gyarapodásnak, a fejlődésnek, amiben 15 éve hittünk, hiszünk.”

Kiss Beáta igazgatónő

Az iskola hitvallása: „Légy hű önmagadhoz, légy hű nemzetedhez, légy hű szülőföldedhez és légy hű Istenhez! - Ha ezt mind el tudjuk ültetni a fiataljaink szívébe, akkor hiszem azt, hogy nem dolgozunk hiába”- fogalmazta meg az igazgatónő a beszédében.

A tanévnyitó ünnepséget megtisztelte jelenlétével Pathó Marianna, a Nemzetpolitikai Államtitkárság osztályvezetője és Dóczy András, a Pozsonyi Nagykövetség munkatársa is.

Pathó Marianna osztályvezető kisasszony köszöntőjében üdvözölte a tanévnyitóra egybegyűlteket, illetve az új iskolai évben Isten áldását, békességét kérte az iskolára. Hitet és kitartást kívánt, hogy a Czeglédi Péter Református Gimnázium fennmaradjon, eredményesen működjön és hordozza a felvidéki magyarságát. Őszinte köszönetét fejezte ki a pedagógusoknak, a fenntartónak a kitartó és célzatos munkáért, hogy oroszlánrészt vállaltak a helyi magyarság megtartásában – „hiszen ott ahol van iskola, ott  megmaradunk. 15 év után, ha számot vetünk az elmúlt időszakkal-az első generációk felnőnek: Ők hordozzák a fáklyát. Megőrzik a lelkükben, egyben tovább is adják azt a kulturális örökséget, ami szívben, lélekben magyarrá teszi őket. Elfogadják és tovább adják Szent István emlékezetét. Nemcsak tudást kaptak, hanem példaképeket láthattak.” Köszöntője végén sok sikert és kitartást kívánt az új iskolai tanévre, illetve átadta az iskola pedagógusai és diákjai számára Győrffy György: Szent István életműve című könyvét.

Az istentisztelet ezután a hagyományoknak megfelelően folytatódott: az új elsős diákok és az új pedagógusok esküt tettek. Az eskütétel után közösen énekeltük el a nemzeti imádságunkat, a Himnuszt.