Jelenlegi hely

Igy telt a farsang

/ Szűcs Orsolya /
szucs.orsolya2022 képe
A közösségekben ahova ösztöndíjasként eljutottam, a februári hónap során a farsang került középpontba.
Játszóházi_farsang1Játszóházi farsang 2Farsangi gyermektáncház 1Ifjusági csoport farsangi mulatsága

Minden közösségben (Sárközújlak, Avasújváros, Adorján, Vámfalu) a farsangi szokások körét a mulatságok, tánc és a lakomázás adta, hiszen ezekben a falvakban is, mint máshol farsang napján  három napig szakadatlan mókáztak, ettek-ittak, táncoltak. Az asztalra ünnepi ételek kerültek, élükön a farsangi fánkkal.

A farsang évszázadok óta a nagy tél végi mulatságok ideje. Volt elég alkalom a táncra. Néptáncosként arra voltam felkérve, hogy vezessem, esetenként oktassak néptáncot a táncmulatságokon. Így esett, hogy 2023. február 10-én az avasújvárosi iskolások farsangi jelmezes mulatságán, majd február 17-én Adorjánban a kisiskolások számára gyermektáncházat vezettem.

Bemutattam a tánclépéseket, majd közösen járták a gyerekek a pálmácskát, bulgárost, kecskést. Együtt hahotáztak a gyerekek és tanítóik, valamint a csíki polgári táncokból is boldogan ropták az “öreg zsidónak” és a “gólya, gólya, sárga lábú gólyamadár” kezdetű táncot. A különböző tájegységek tánc dallamai, polgári táncai nagy vidámságot, felpezsdülést okoztak a gyerekek körében. Azt kérték, hogy jövő farsangkor is ilyen táncos alkalmat szervezzenek számukra a tanáraik.

Ismét farsangi buliban vettem részt a sárközújlaki és vámfalui gyerekek körében 2023. február 4-én, illetve 9-én. Ezeken az alkalmakon a fonókból jól ismert játékokkal, gyermekjátékokkal szórakoztattam a gyerekeket. A sárközújlaki játszóház farsangi mulatságán a jelmezek bemutatása, a farsangi csemegék elfogyasztása után csúfolódó rigmusokat tanultunk.

A sárközújlaki játszóház jelmondata “a jókedvedet se felejtsd otthon”, a gyerekek jó kedvvel érkeztek, és a programok után még többel tértek haza.

Az idősebb generációk számára is kedves a farsangi időszak. Ők azonban a jelmezek és a bolondozás helyett a vidám nótázásban lelik örömüket. A sárközújlaki nőszövetség asszonyai kérésére népdaloktatással készültem farsangjuk megülésére.

Az egyesület munkáját ebben a periódusban nagyban segíti az ifjúsági csoport, az egyesület által szervezett programok aktív résztvevői. A hagyományőrző egyesület így közösségépitő és talákozóponttá vált számukra. Már nem csak a kötelesség hívja őket, hanem közösen együtt töltött idő. Ennek ékes példája az ő csoportjuk farsangi bulija, ami fergetegesen jó hangulatban telt.