Jelenlegi hely

Ismét Csemadok-tábort tartottak Alsóbodokon

/ Kaszás Kornél /
kaszas.kornel képe
Évtizedekre visszanyúló hagyománya van a Csemadok által szervezett „olvasótábornak”, amelyet idén is a tavaszi tanszünetben, Alsóbodokon tartottak. A Nyitra közelében található településen található az Esterházy János Zarándokközpont, amely a szálláson és a finom ételeken túl, rengeteg érdekességgel is szolgált a táborozóknak.
Élménypedagógiai foglalkozásA kézműves foglalkozás kézzel fogható eredményeA Pimpimpápa Hagyományőrző Csoport tartott bemutatótA Zoboralji Örökség Őrzői kiállítására is ellátogattak a táborozók

A legfiatalabb táborlakó hét, míg a legidősebb tizenhat éves volt, ezért a főszervező Fekete Márta, aki a Csemadok Szenci Területi Választmányának titkára igyekezett úgy összeállítani a programot, hogy minden korosztály találjon kedvére való elfoglaltságot. Az egyik ilyen a közös éneklés volt, hiszen a zene olyan egységes nyelv, ami utat talál mindenki szívéhez. A másik a közös játék volt, ahol nem számított az életkor, csak az, hogy mindenki felhőtlenül élvezze a vidám pillanatokat.

Természetesen a tábor céljai közé tartozik, hogy a fiataloknak megmutassa a magyar kultúra sokszínűségét, és közelebb vigye hozzájuk hagyományainkat. Ennek szellemében a tanulók ellátogattak Nyitrára, ahol megnézték a várat, és a Zoboralji Örökség Őrzői Hímző- és Viseletkészítő Műhely kiállítását. A szomszédos Pogrányban a tájházat tekintették meg, és bejárták a Paulisz Boldizsár által megalkotott Esterházy János Zarándokközpontot. A központ területén található többek között az Esterházy-emlékmúzeum, egy fedett színpad, szabadtéri nézőtérrel, valamint a Szent Kereszt Felmagasztalása kápolna. Ez alatt húzódik a sziklasírbolt, ahol Esterházy János földi maradványai találhatók.

A programelemek közül nem maradhatott ki a néptánc sem. Az egyik este a berencsi Pimpimpápa Hagyományőrző Csoport látogatott el a táborozókhoz, hogy táncba vigye őket. Az ötnapos táborban megfordult Veres István is, aki a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás keretében érkezett, és a Petőfi - Pozsonyi Mesék című könyvét hozta közelebb hallgatóságához, de érkezett vendég Magyarországról is, Kucsera Orsolya személyében, aki élmény- és játékpedagógiai foglalkozást tartott a diákoknak.