Jelenlegi hely

Kápolnaszentelés Petrozsényban

Sokak támogatásával

/ Szalai Luca /
szalai.luca képe
2005-ben nyitotta meg kapuit Petrozsényban a Dévai Szent Ferenc Alapítvány Jézus Szíve Gyermekvédelmi Központja, az államosításig a mallersdorfi ferences nővérek tulajdonában álló épület kápolnája azonban idén év elejére újult meg.
Kápolnaszentelés Petrozsényban (Fotó: Rusti Alex)Kápolnaszentelés Petrozsényban (Fotó: Rusti Alex)Kápolnaszentelés Petrozsényban (Fotó: Rusti Alex)Kápolnaszentelés Petrozsényban (Fotó: Rusti Alex)

A petrozsényi magyarságnak szüksége volt egy olyan helyre, ahol szentmise bemutatásán kívül egyéb közösségi, kulturális programok alkalmával is össze lehet gyűlni. Ezt az igényt fölismerve, a munkálatokat Szász János petrozsényi plébános kezdeményezésére, széleskörű összefogással sikerült megvalósítani. Anyagilag támogatta a felújítást Petrozsény és testvérvárosának, Várpalotának önkormányzata, Magyarország bukaresti nagykövetsége, a Nemzetpolitikai Államtitkárság, a mallersdorfi ferences nővérek, Winkler Gyula EP-képviselő, valamint Zsombó község önkormányzata.

A Jézus Szent Szívéről elnevezett kápolna avatási ünnepségén, április 7-én szentmisét celebrált Jakubinyi György érsek, aki szerint nem csak a kápolna, hanem az Alapítvány tevékenysége is Istent szolgálja. Brendus Réka az Államtitkárság képviseletében elmondta, hogy az anyagi támogatás csupán egy csepp a tengerben, de a kápolna és az otthon épületében működő magyar iskola hűen jelképezi azt a támpillért, amin a szórványmagyarság áll. Köszöntőbeszédet mondott Várpalota alpolgármestere, Katona Csaba, valamint Gyuris Zsolt, Zsombó polgármestere is. Winkler Gyula EP-képviselő szerint az erdélyi magyarok sajátossága, hogy nem elég valamit egyszer felépíteniük, de konokságuknak, hitüknek köszönhetően újra és újra képesek építkezni.

Böjte Csaba köszönetet mondott mindazoknak, akik annak idején az otthon, az elmúlt évben pedig a kápolna felújítását támogatták, vagy azon munkálkodtak, hogy élettel teljenek meg az évtizedekig üresen kongó falak. Egy évvel ezelőtt az ő meghívására érkezett az akkor még romosan álló kápolnába a Nemadomfel együttes, akik koncertjük alkalmával egy újbóli meghívást kaptak, miszerint ők legyenek majd, akik a már megújult kápolnát is megtöltik zenéjükkel és életörömükkel. A hívásnak örömmel tettek ismét eleget, így a szentmise után koncertet adtak az avató ünnepségre egybe gyűlteknek.