Jelenlegi hely

Kárpátalja megye vezetőivel találkozott Czunyiné dr. Bertalan Judit Ungváron

/ Simoncsics Nóra /
simoncsics.s.nora képe
2015. november 11-én a kárpátaljai magyar tannyelvű oktatás és a magyar-ukrán oktatási együttműködés kérdéseit tekintette át Kárpátalja megye vezetőivel Czunyiné Bertalan Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára Ungváron.
Beregrákosi Általános Iskola - műsorBeregrákosi Általános Iskola - tantermek megtekintése

Az ungvári látogatás előtt azonban a Munkácshoz közeli, vegyes ajkú Beregrákos község magyar tannyelvű iskolájába látogatott az államtitkár, és az oktatás feltételeiről tájékozódott. Az osztálytermek és az iskolai körülmények megtekintése után az iskolai diákjai rövid műsorral várták a küldöttséget a tornateremben. A Himnuszon és a Szózaton kívül versek, dalok hangzottak el a magyarságról és a hazaszeretetről. Továbbá először mutatkozott be a Beregrákosi Vadrózsák néptánccsoporton kívül az 1-2. osztályosokból álló „rózsaszín” csoport, akik egy rövid összeállítást mutattak be az eddig tanult népi játékokból, valamint a 3-4. osztályosok is megmutatták dunántúli ugrós tudásukat.

A köznevelésért felelős államtitkár Ungvárra érkezésekor szóba hozta: a kárpátaljai magyar iskolák végzőseit hátrányosan érinti, hogy magyar nyelvből nem tehetnek emelt szintű érettségit a független vizsgaközpontokban. Vendéglátóit arra kérte, járjanak közben az ukrán oktatási minisztériumnál a probléma megoldása érdekében még a mostani tanév lezárulásáig.

Czunyiné Bertalan Judit köszönetét fejezte ki a Kárpátalja megyei oktatási hatóságnak azért a segítségért, amelyet a magyart idegen nyelvként oktató kárpátaljai ukrán iskolák számára EMMI-támogatással készült tankönyvek hivatalos engedélyeztetéséhez nyújtottak.

Örvendetesnek nevezte, hogy Kárpátalja számos ukrán tannyelvű iskolájában elkezdődött a magyar mint idegen nyelv szabad választáson alapuló oktatása, amit Magyarország támogat. Ennek kapcsán hangsúlyozta: "a magyar állam támogató jelenléte Kárpátalján nem csak a magyar közösséget, hanem az egész régiót erősíti".

A köznevelésért felelős államtitkár Ungváron felkereste a 2. számú ukrán tannyelvű iskolát, amelyben Kárpátalján elsőként kezdték el a magyar hivatalos tantárgyként való oktatását, és ünnepélyes keretek közt tankönyveket adott át a magyar nyelvet tanuló több mint 40 ötödik osztályos tanulónak. A látogatás során az ungvári magyar főkonzulátus megállapodást írt alá a tanintézettel a magyar szaktanterem magyarországi támogatással történő felújításáról. (MTI)