Jelenlegi hely

Kezdetét vette a XIX. Szeben Megyei Magyar Napok rendezvénysorozata

Programok Medgyesen, Erzsébetvároson, Nagyszebenben és Somogyomban

/ Ferencz Klaudia /
ferencz.klaudia képe
Október 14-én, szombaton este a Medgyesi Gyöngyvirág néptánccsoport előadásával kezdődtek meg a 19. Szeben Megyei Magyar Napok az Erzsébetvárosi Kultúrotthonban. A magyar napok négy helyszínen, egészen október 29-éig várják az érdeklődőket: fotókiállítással, kirándulással, színházi- és bábelőadással, néptánccal, szüreti bállal és Földes László Hobó koncertjével.
Megkezdődtek a XIX.Szeben Megyei Magyar Napok Megkezdődtek a XIX.Szeben Megyei Magyar Napok -  A táncoló topánkák Megkezdődtek a XIX.Szeben Megyei Magyar Napok -  A táncoló topánkák Megkezdődtek a XIX.Szeben Megyei Magyar Napok -  A táncoló topánkák

A nyitó est kezdetén Dózsa Levente, az RMDSZ Erzsébetvárosi Szervezetének elnöke köszöntötte a megjelenteket. Balázs Béla Attila, az RMDSZ Szeben megyei elnöke megnyitó beszédében elmondta: - Örvendek, hogy 19-edjére is itt lehetünk. Közel húsz éve álmodtuk meg ezt a rendezvénysorozatot, olyan barátainkkal, akik közül többen már nincsenek közöttünk. A rendezvény azért született, hogy bemutassa a Küküllő menti értékeket és a helyi emberek, közösségek munkáját.

A megnyitón Erzsébetváros polgármestere, Emil Dârlosan is köszöntötte a megjelenteket. A Gyöngyvirág néptánccsoport A táncoló topánkák című előadásában a párválasztás szép, és olykor fájdalmas pillanataiba nyerhettünk betekintést. A tánccal, énekkel, játékos szituációkkal tarkított előadásban a gyermek és a felnőtt korosztály egyaránt szerepet kapott, amely a közösségi érzést még különlegesebbé tette az est folyamán.

A magyar Napok következő állomása Medgyes lesz, ahol 19-én, csütörtökön 18 órától a Városi Múzeumban szociofotó kiállítással várják az érdeklődőket. Október 20-án, péntek délelőtt, a nagyváradi Szigligeti Színház Lilliput társulata a Traube teremben adja elő Kispipi és Kisréce című bábjátékát, amely kifejezetten az óvódás és kisiskolás gyermekek számára szól. Pénteken este hét órától a nagyváradi Szigligeti társulat várja a nézőtérbe a közönséget Arany János születésének kétszázadik évfordulója alkalmából összeállított, prózai és dalos előadására: "Honnan és hova" címmel. Október 21-én, szombaton 10 órától a Szent László Emlékév tiszteletére szervezett rövid kirándulásra hívunk minden érdeklődőt, a Medgyestől alig pár kilométerre lévő Darlacon és Ecelen található középkori templomokba, az ott lévő festett örökségünk, a még fennmaradt Szent László freskók megtekintésére. Mindazok, akik sportolással töltenék el a délelőttöt, amatőr asztalitenisz vetélkedőn vehetnek részt, a Romgaz asztalitenisz termében 11 órai kezdettel. A szombati nap kosaras szüreti bállal zárul. A bált a Medgyesi Gyöngyvirág Néptánccsoport csőszei nyitják meg, az egész este tartó jó hangulatról pedig Dj. Pici és a Szászcsávási cigányzenekar gondoskodik majd. Október 22-én, vasárnap 10 órától, ünnepi Istentiszteletre és az 56’-os forradalomban elhunytak emlékére tartandó, megemlékező koszorúzásra várjuk a medgyesi lakosokat.A Szeben Megyei Magyar Napok programsorozata Medgyesen Földes László Hobo egyéni előadásával zárul, vasárnap este 18 órától, a Schuller-ház rendezvénytermében. Nagyszebenben október 28-án a Medgyesi Gyöngyvirág Néptánccsoport - A táncoló topánka című előadását tekintheti meg a közönség, illetve Somogyomban is a hagyományőrzés kap majd főszerepet: október 29-én, vasárnap a kézdiszentkereszti Tisztás Néptáncegyüttes előadását, Keresztes Gabriella és Gere Csaba közreműködésével tekinthetik meg az érdeklődők.