Jelenlegi hely

Kikerics Néptáncegyüttes - Tánc milliónyi testen át képződve

/ Ferencz Orsolya /
ferencz.orsolya képe
A segesvári Kikerics Néptáncegyüttes, intenzív tánckurzussal kezdte a szeptembert. Beszélgetés Varró Hubával, az együttes művészeti vezetőjével.

A Segesvári Kikerics Néptáncegyüttes 1993-ban alakult. A táncoktatás több korosztályban történik, szorosan együttműködve a segesvári tanintézményekkel.

Az együttes számos erdélyi néptáncfesztivál visszatérő vendége, és több alkalommal mutathatták be tudásukat külföldön is (Magyarországon, Németországban). Táncosaikat nemzetközi versenyeken díjazták már (2011-ben Zalaegerszegen, 2012-ben Keszthelyen), és állandó szereplői a legjobb amatőr táncegyütteseket felvonultató Erdélyi Néptánc Antológiának. Repertoárjuk között megtalálhatóak az erdélyi magyar, román, cigány és szász táncok, ezenkívül táncszínházi produkcióik is vannak.

A táncegyüttes vezetője László Imola tanárnő. Művészeti vezetője, koreográfusa Varró Huba, táncoktatója, asszisztense: Bugnár Zsolt.

Mester és tanítványa

Huba és Zsolt a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem koreográfus – táncos szakán végeztek, akik nem csak a néptánc műfajában jeleskednek, otthon vannak a kortárs modern táncban is. Huba 18 évig hivatásos táncosként dolgozott, jelenleg oktatással foglalkozik. Asszisztense Bugnár Zsolt, aki az első tanítványok között volt jelen, szintén hivatásos táncosként, oktatóként dolgozik. 

Huba jelenleg 7 helyszínen oktatja a magyarokat, kicsiket, nagyokat egészen a felnőtt korosztályig. Magyarpéterfalván 2 csoport működik 50 fővel, Dicsőszentmártonon 3 csoport 100 fővel, Segesváron a Kikerics 4 csoporttal, 100 fő felett, Jobbágytelkén 2 csoportot 40 fővel, Marosmagyarón a Csurgó Néptáncegyüttest 2 csoporttal 50 fővel és Marosvásárhelyen most alakul a Boróka Egyesület. Németországba, Ingolstadtba 2 havonta várják, ahol szintén a külföldön élő magyarokat tanítja a magyar néptánc rejtelmeire.

A Kikerics órák heti rendszerességgel folynak, azonban a szeptember egy intenzív héttel kezdődött, naponta 4 óra tánccal, mely komoly fejlődést jelent a résztvevő táncosoknak. Komoly szakmai tudás, belülről fakadó szerelem a tánc iránt és alázat, amit tapasztaltam a két fiatal oktató munkája közben.

Megkérdeztem Varró Hubát, mit jelent számára a tánc? „Számomra és azok számára, akiket sikerült megfertőznöm a tánc vírussal, az életet jelenti. Sok század képzése ment át milliónyi testen át képződve. Jelenti az örömöt, közösségre nevelést, alázatot, bátorságot, világjárást, ezernyi kapcsolatot és nem utolsó sorban a test képzését.

Könnyű-e magyarnak lenni egy román vidéken? Röviden? Nem. Könnyű magyarnak lenni és magyarkodni egy 100 %-os magyar helyen, de ahol elnyel a cápa, ott harcolni kell a fennmaradásért, a megmaradásért. És nem értik elkeseredett szavaidat, és nem is akarják megérteni.

Huba nagy vágya, hogy a környékbeli települések magyar csoportjai megismerhessék egymást, akár egy táncház keretében, illetve a népi hangszerek oktatása. Ezek egyelőre sajnos finanszírozási akadályokba ütköznek.

Szervezésükben évente sor kerül több önálló előadásra, nyári edzőtáborra, néptánc- és népdalversenyre, fesztiválra. Nagy örömmel veszik a felkérést, amikor lakodalmak, születésnapok, köszöntők, különböző ünnepségek díszvendégei lehetnek.

A Néptáncegyüttes finálé tánca a Nagy-Küküllő Gyöngye Első Néptánctalálkozóján