Jelenlegi hely

Kőhalmi Református Egyházközség

Szórványdiákotthon és napközi foglalkozás

/ Gergely Katalin /
gergely.katalin képe
Kőhalom egy dél-erdélyi, eredetileg szász, mostanra leginkább román település, ahol a magyarság szórványként van jelen. Az itt élő pedagógusok és lelkészek több évtizedes munkája nyomán a kisvárosban magyar óvoda működik, az általános és középiskola magyar tagozatának minden évfolyamon vannak tanulói.
A magyar tagozat évnyitója - 1-12. osztály /Forrás: a kőhalmi diákotthon közösségi oldalaA kőhalmi Ștefan Octavian Iosif  Líceum, ahová a magyar középiskolások járnakNovember 4-i megemlékezés a délutáni foglalkozásonA kőhalmi református szórvány diákotthon és napközi szőlőfürtje

A kőhalmi magyarság életének meghatározó helyszíne a Református Egyházközség, melynek temploma, parókiája, a közösségi terem, valamint a Szórványdiákotthon az 1990-es évektől kezdődően fokozatosan épült fel és fejlődött az elmúlt 30 évben – magyarországi, svájci és holland alapítványok támogatása, illetve sok-sok önkéntes munka révén. Mindezek fenntartása jelenleg is pályázatok, adományok révén történik.

A kőhalmi iskolákba nemcsak helybéli tanulók járnak, hanem a közeli vidéki településekről is jönnek diákok, akik közül sokaknak gondot jelent az ingázás. A szükségletet felismerve a Kőhalmi Református Egyházközség így hozta létre a Szórványdiákotthont, mely jelenleg 6 magyar és 12 román diáknak nyújt lakhatást. A diákotthon megléte nemcsak tanulási esélyt ad a környék hátrányosabb helyzetben lévő gyermekei számára, hanem segít fenntartani a városban a magyar anyanyelvi képzést is.

Újabb kezdeményezésként az egyházközség „holland termében” néhány éve elindult a délutáni iskola, az „after school”, ami egy iskola utáni program (egyfajta napközi az angol nyelvből kölcsönzött szóhasználattal). Az óvodai, illetve iskolai foglalkozások után kb. 12 órától a gyerekek ide érkeznek, majd a szülők 16 óra után viszik el őket. Ezen idő alatt ebédelnek, tanulnak, játszanak, és egyéb foglalkozásokon vesznek részt. Jelenleg 10-12 körüli a többségében magyar vagy vegyes családból származó gyerekek létszáma, de vannak olyan román gyerekek is, akik igényelték a szolgáltatást, és a szülők elfogadják a házi rendet. Így a mindennapokban az óvodásoktól az utolsó éves gimnazistáig többféle nemzetiségű és minden korú gyermek előfordul a Kőhalmi Református Egyházközség udvarán és épületeiben – tisztelve és tiszteletben tartva egymás nyelvét, kultúráját.