Jelenlegi hely

Koszorúzásokkal emlékeztünk a szerb-horvát háború magyar áldozataira

/ Bódi Viktória /
bodi.viktoria2024 képe
A Vukovár-Szerém megyei Kórógyon szeptember 29-én, Csákovácon szeptember 30-án, a Nuštari járáshoz tartozó Marinciban pedig október 2-án emlékeztünk meg a honvédő háborúban elesett és eltűnt civil áldozatokról, akik között magyarok is voltak.
Koszorúzások a szerb-horvát háború magyar áldozatainak emlékére (Fotó: Racsmány Dániel)Koszorúzások a szerb-horvát háború magyar áldozatainak emlékére (Fotó: Racsmány Dániel)Koszorúzások a szerb-horvát háború magyar áldozatainak emlékére (Fotó: Racsmány Dániel)Koszorúzások a szerb-horvát háború magyar áldozatainak emlékére (Fotó: Racsmány Dániel)

Szeptember 29., Kórógy:

1991. szeptember 29. óta eltelt 33 esztendő, de ennek a napnak – Kórógy történelmének legszomorúbb napjának – az emlékezete örökre megmarad. Egy nyugodt, békés életnek vetett véget 33 évvel ezelőtt a háború, Kórógy addigi történetében a szeptember 29-e volt a legtragikusabb nap, mert egész lakossága kénytelen volt elmenekülni. Házaikat, gazdaságukat a megszállók kifosztották, templomuk is megsérült, számos találtat érte tornyát, hajóját. A sebekből, romokból csak évek múlva tudott felépülni a település, ahova újra visszatért az élet, de az erre a tragikus napra való emlékezést minden évben megtartják. Minden bizonnyal sosem fogják elfelejteni, hogy mi történt 33 évvel ezelőtt, és fontos, hogy a következő generációk is tisztában legyenek az 1991 őszén történtekkel, nehogy mindez újra megismétlődhessen. 

  

Szeptember 30., Csákovác: 

Koszorúzással és katolikus misével egybekötött szomorú megemlékezés történt a kelet-szlavóniai magyar faluban a 33 évvel ezelőtti borzalmas mészárlásra. 1991 őszén a szerb megszállók 13 csákováci magyart és horvátot gyilkoltak meg, és tetemeiket a falu bejáratánál található kútba dobták. A legidősebb áldozat 78, a legfiatalabb 11 éves volt, maradványaikat csak évekkel később, a békés visszatérés éveiben találták meg. 

Október 2., Marinci: 

Marinci kálváriájától szintén 33 év telt el. Október 2-án a Nuštari (Berzétemonostor) járáshoz tartozó Marinciban (Valkószentmária) volt megemlékezés. Itt a honvédő háború 28 civil áldozata tiszteletére tartottak emlékmisét és koszorúzást.  

  

Mindegyik eseményen részt vett és koszorúzott Jankovics Róbert, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének parlamenti képviselője, Jakumetović Rozália, a Vukovár-Szerém megyei magyar kisebbségi önkormányzat vezetője, a Vukovári Magyarok Egyesületének elnökasszonya.