Jelenlegi hely

Macedóniától Amerikáig: a krusevói magyarok története bejárja a világot!

/ Petrilla Gara Attila /
petrilla.gara.attila képe
Az 1956-os forradalom után Krusevóba érkezett félezer magyar honfitársunk közül már nem sokan élnek, történetük azonban az elmúlt hónapokban szárnyra kelt, s Macedóniától kezdve Magyarországon át egészen Kanadáig eljutott. Több, hazai és külföldi televíziós csatornán is bemutatott dokumentumfilm, rádiós riportok, díszkötetben való publikáció - a Macedóniai Magyarok Teleház Szervezete és a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasa együtt népszerűsítik a kis híján feledésbe merült, több mint fél évszázados macedón-magyar kalandot.
Publikáció a Magyarország Barátai Alapítvány '56-os díszkiadványábanRiport a Tiszavasvári Televízióban, Dr. Legány Andrással

Korábbi cikkeimben már foglalkoztam az 1956-os történettel: a dokumentumfilm elkészítésével (itt olvasható), a Magyarország Barátai Alapítvány harmadik világtalálkozóján való részvételünkkel (itt olvasható), illetve az említett alapítvány kétnyelvű, ünnepi díszkiadványában megjelenő publikációmmal (melyet itt olvashatnak el).

A "krusevói projektet" azonban nem csak ezek miatt tartjuk sikertörténetnek.
A 21 perces rövidfilm kiszabadult nem csak Macedóniából, de Európából is: a szórványban és diaszpórában élő magyarok több országban is megtekinttették és pozitív visszajelzéseket küldtek nekünk.

Tekintsük át röviden a film - A Macedóniai Magyarok Teleház Szervezete, a KCSP volt, és a PSP mostani ösztöndíjasa közös munkájának - diadalútját!

*

- 2016. január eleji elkészülte után megtekintette elsőként természetesen a Teleház tagsága, majd bemutatták a Macedón Állami Televízióban (MTV1), egy, Sutus Józseffel készített riporttal egyetemben.

- A magyarországi televízió csatornák közül a Tiszavasvári TV már bemutatta (május elején), s egy exkluzív riportot is rögzítettek mentorommal: ez utóbbit rádióban is leadták.

- Ígéretünk van továbbá a film Szegedi Televízióban, illetve a Duna TV-ben való közvetítésére is

- A MOBA III. világtalálkozóján Sutus József átadta a film másolatát az Alapítvány elnökének, Vizi E. Szilveszternek

- E konferencián készült egy riport is, melynek a Népszavában való megjelenésére számítunk

- A napokban Franciaországban, Párizsban is vetítésre kerül a történet.

- Az Egyesült Államok magyar közösségeihez Hiltné Dr. Hamar Orsolya és J. Louis Kovach segítségével "jutottunk" ki.

- Kanadában két kapcsolatot is létesítettünk:

egyrészről Miska János, a szintén '56-os menekült kanadai magyar író népszerűsíti történetünket,

másrészt Torontó városában, a Kanadai Magyar Kultúrközpontban rendeznek nyilvános vetítést június 12-én.

- Augusztus 5-én, egy állami ünnepség keretei között Krusevóban emléktáblát avatunk és magyar estet tartunk, néptáncos és zenei produkciókkal. Ezen az eseményen újra bemutatásra kerül a dokumentumfilm, s remélhetőleg vendégül láthatjuk majd néhány, '56 után Krusevóból Kanadába vándorolt magyar honfitársunkat, vagy leszármazottaikat. E személyek fellelésében a torontói közösség segít nekünk, akik nyilvános felhívást tettek közzé honlapjukon.

Akinek az érdeklődését kellően felkeltették a fenti információk, jó hír, hogy filmünk a napokban a Youtube-on is megjelenik... Keressék, keressétek a Petőfi Sándor Program csatornáján!