Jelenlegi hely

Magyar gyerek, ha táncra perdül

/ Szedlák Katalin /
szedlak.katalin képe
A szokottnál is zajosabb volt a lupényi magyar óvoda és iskola, hiszen az apró nép a szüreti mulatságra készülődött. Már hagyománnyá vált, hogy a magyar iskola és óvoda növendékei előadással várják a szülőket, nagyszülőket, rokonokat és az érdeklődőket. Idén is sikerült megvalósítani ezt a hagyományt. A kislányok egytől egyik székely népviseletbe bújtak, míg a fiúk az elegáns fekete nadrág, fehér ing és az elmaradhatatlan fekete mellény mellett döntöttek.

A nézőtér megtelt, a gyerekek az ajtó mögött várták, hogy mikor kezdhetik az előadást. Először Soaca Erika, aligazgató és tanítónő üdvözölte a vendégeket, majd köszönetet mondott az óvónőnek, Orosz Erzsébetnek és Szedlák Katalinnak, a Petőfi Sándor program ösztöndíjasának, akik felkészítették a kicsiket és persze a szülőknek, akikre mindig lehet számítani. A gyerekek bevonultak, körbe álltak és megkezdték az előadást. Összesen tizenegy népdalt és népi játékot adtak elő, néptánccal vegyítve, ahol a legkisebb fellépő három éves volt. Ezt követően mindenki sorba állt és megkezdődött a kimaradhatatlan szőlő „lopás”, amit a legjobban élveztek, hiába volt csokoládé, finom sütemény és üdítők.

De ezzel még nem ért véget a mulatság. Mindenki hozott magával egy tököt, amit közösen kibeleztünk, kivágtunk és megfestettük. Kinek „moszolygósz”, kinek „jémisztő”, kinek pedig  „féjejmetes” töklámpása lett. Majd a különböző töklámpásokkal együtt táncra perdültek és táncoltak míg vége nem lett.

Amire igazán büszkék lehetünk, az az, hogy a közös munka gyümölcse bármelyik őszi, leszüretelt gyümölcsnél édesebb és jobb. Köszönet az óvónőnek, Orosz Erzsébetnek, az aligazgató- és tanítónőnek, Soaca Erikának és természetesen a szülőknek, akik ebbe a kis magyar közösségbe járatják gyermekeiket.

További fotók a szüreti mulatságról.