Jelenlegi hely

Magyar vagyok - Petőfi 200 kiállítás Déván

70 kiváló alkotás a Kárpát-medencébõl

/ Virág Ádám /
virag.adam2023 képe
A 14. Hunyad Megyei Magyar Napoknak kiemelkedõ eseménye volt a Nemzetstratégiai Kutatóintézet által megrendezett Magyar vagyok – Petõfi 200 kiállítás megnyitója a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceumban.
Tell Edit - Nemzetstratégiai Kutatóintézet megnyitó beszédeA rendezvény helyszíne a Téglás Gábor Elméleti LíceumA kiállítótér képekbenA műalkotások és a képek

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet jóvoltából került megrendezésre a Magyar vagyok - Petőfi 200 kiállítás, mely a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceumban került megrendezésre. A 14. Hunyad Megyei Magyar Napok egyik fő rendezvénye volt a kiállítás megnyitó. A megnyitón beszédet mondott Tell Edit, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet fõosztályvezetõje, és Kõrösi Viktor Dávid kolozsvári vezetõ konzul úr. A rendezvényre a helyi tisztségviselők közül Szász-Barra Zsófia fõtanfelügyelõ-helyettes, valamint Kocsis Attila-Levente, a magyar napok fõszervezõje, Széll Lõrincz alprefektus, Pogocsán Ferdinánd Déva alpolgármestere, valamint Balogh Csaba-Károly iskolaigazgató köszöntötte a résztvevőket.
A Pimpimpáré Gyermekkórus Lengyel Izabella tanárnő vezetésével adta elõ, "A költõ visszatér" című dalt. Udvari Kincső Petőfi Sándor verset adott elő. A művek átfogó képet adnak a költő, forradalmár, nemzeti hősről és koráról, a művészek magyarságukhoz fűződő viszonyáról, nemzeti érzelmeikről, gondolatairól. A teljes nemzetet reprezentálja a felkért alkotók munkáiból álló kiállítás, különös tekintettel a külhoni közösségek (Felvidék, Kárpátalja, Erdély, Délvidék, Muravidék, és a diaszpóra) művészeire. A festményekből, grafikákból, fotókból, és szobrokból álló kiállítási anyagot október közepéig tekinthették meg a látogatók. Széll Lőrincz alprefektus úr meghívására érkezhetett a kiállítás Dévára, mely kiállítást az iskola és a helyi szórványmagyarság is örömmel fogadott. Az iskola számára rendhagyó rendezvényt szervezhettünk ezzel a kiállítással.
A rendezvényt Marosán Csaba a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulat tagjának, "Költészetünk vadvirága című", rendhagyó Petőfi előadása zárta.