Jelenlegi hely

Mi folyik ott Resicán?

/ Kovács Ágnes /
kovacs.agnes képe
Mát több, mint egy hónapja tart Resicabányán, pontosabban Krassó-Szörény megyében a Petőfi Program. A feladatokban, programokban és élményekben gazdag hónap számos tanulsággal, illetve már eredményekkel is szolgált. De mégis milyen eredményekkel, mi történt eddig?

Ébresztő címmel kiadtunk egy kétnyelvű újságot, azzal a céllal, hogy a helyi magyar közösséget tájékoztassuk a munkánkról, programjainkról. A kiadványból  több, mint 1000 példányt osztottunk szét megyeszerte, hogy az alábbi programokra felhívjuk az itt élők figyelmét. 

Minden szombaton 15:00 órától a Templom és Iskola épülete a gyerekeké és a fiataloké.  Szeptember végétől decemberig havonta kétszer jó hangulatú, pörgős néptáncoktatáson vehetnek részt. Az eddigi alkalmakkor úgy járták a táncot a szegedi oktatók vezetésével, hogy még az edzettebbje is megizzadt.

A legutóbbi, október 10-i alkalmon moldvait és somogyit táncoltak a resicai fiatalok. 

A néptáncoktatáson kívül, játékokkal, kézműves foglalkozással várjuk a gyerekeket, ezek az alkalmak remek lehetőséget adnak a magyar nyelv gyakorlására is.

 

A felnőttek nyelvoktatását is szem előtt tartjuk, ezért október 1-jétől minden csütörtökön magyar nyelvkurzust tartunk a helyi Magyar Házban, a Platanus Kulturális Egyesület segítségével. Kezdők és haladók, kis csoportokban, barátságos légkörben nyerhetnek betekintést a magyar nyelv rejtelmeibe. A kezdő csoportot felváltva vezeti Miklovics Anita óvónő és Megyasszai Júlia tanítónő, a haladókért Kovács Ágnes, a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasa felel.

Különleges, de talán nem egyszeri és megismételhetetlen alkalmakat, rendezvényeket is szervezünk: ilyen volt október 9-én Fall Ilona színművésznő nótaestje. Meglepetésvendégként fellépett Fazakas Csaba, a Temesvári Református Egyházmegye esperese is, akit új oldaláról ismerhetett meg a resicai közösség. Elhangzott számos örökzöld sláger és nóta, köztük részletek a Csárdáskirálynőből, amit a lelkes közönség együtt énekelt az előadókkal. Sőt a műsor után a közel ötven fős hallgatóság még közös éneklésbe is fogott néhány dal erejéig. A nótaestet egy-egy népdalcsokorral Mag Szilvia fiatal temesvári népdalénekes színesítette.

A mostani hétvége is különlegesnek, de egyben humorosnak ígérkezik itt, Krassó-Szörényben. Kulcsár Attila székely színművész Halhatatlan élet című egyszemélyes vígjátékával 4 helyszínen lép fel a megyében. Október 16-án, pénteken 18 órakor Resicabányán, a Templom és Iskola épületében. Október 16-án, pénteken 18 órakor Resicabányán, a Templom és Iskola épületében. Október 17-én, szombaton 15 órakor Karánsebesen, az Ortodox Püspökségen, illetve ugyanezen a napon 17 órakor Boksánbányán a Művelődési Házban. Október 18-án, vasárnap 15 órakor pedig Ómoldován, a Szerb Kultúrotthonban.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!