Jelenlegi hely

„Nemzetiszín kokárdával ünnepelünk e napon”

/ Jankovszki Réka /
jankovszki.reka képe
Március 15. megemlékezések Halmágyon, és Oltszakadáton
Március 15. műsorMárcius 15. műsorMárcius 15. műsorMárcius 15. műsor

A Halmágyi Evangélikus-Lutheránus Egyházközség Gyülekezeti Házában már hetekkel ezelőtt megkezdődtek az 1848-49-es események megemlékező műsorának próbái. Az idei évben két helyszínen mutatták be a gyermekek műsorukat: 2024. március 10-én Oltszakadáton, március 17-én Halmágyon az ünnepi istentiszteleteket követően. A megemlékezések után a nőszövetség tagjai, illetve a szülők szeretetvendégségeket készítettek elő, melyre szeretettel várták az ünneplő közösséget, gyülekezetet. A halmágyi istentiszteleten a zsúfolásig megtelt Luther házban, Fülöp Szabolcs, székelydályai református lelkész hirdetett igét, és Magyar Árpád, az RMDSZ Brassó megyei szervezetének szociális alelnöke köszöntötte a résztvevőket.

Az Oltszakadáton bemutatott műsor a helyi egyházközség számára kiemelkedő jelentőséggel bírt. A tavalyi évtől kezdődően ebben a gyülekezetben is szolgálatot teljesítő lelkészházaspár számára, az ünnep üzenetének eljuttatása fontos célkitűzésként szerepelt, ezzel erősítve a közösség összetartó erejét. A Halmágyi Egyházközség gyermekeinek műsora az oltszakadáti fiatalok számára példaként szolgálhatott, bizakodva abban, hogy a jövőben a parókián szervezett magyar oktatásban tanuló fiatalokkal is hasonló műsor megszervezésére kerülhet sor.

A gyermekek örömmel, és lelkesedéssel mesélték a tavalyi év nagysikerű műsorának emlékpillanatait: a piros-fehér-zöld zászlókkal bemutatott koreográfia elemeit, a betétdalok szövegeinek sorait. Számomra már a kezdetektől fogva világossá vált a gyermekek és felnőttek példáján és elmondásain keresztül, hogy mennyire belevésődik az emberek szívébe egy ilyen eseményről való megemlékezés üzenete. A műsor felkészülési- és előadási mozzanatai jól szemléltették, hogy a következő generáció magyarságtudatának erősítésében kiemelt jelentőséggel bírnak a magyar nemzeti ünnepek, amelynek élő példája elevenedett meg a halmágyi, magyar foglalkozásokra járó gyermekek előadásában. Ennek a magyar nemzeti ünnepnek azért is van kiemelt jelentősége, mert ez az erdélyi, külhoni magyarság egyetlen, ilyen formában ünnepelhető eseménye.

Az idei évben is a már megszokott módon épült fel az ünnepi műsor, melyben jelentős szerepet kaptak a gyermekek és fiatalok, akik Petőfi Sándor, Aranyosi Ervin, és Szepsy Eleonóra verseit mondták el, és a 48-as szabadságharc szellemiségét és hangulatát megidéző dalokat énekeltek gitárkísérettel. Két betétdal színesítette a műsort, az első és rövidebb alatt a magyar zászló színei textilszalagokon, a második, és egyben záró jelenetben pedig esernyőkön keltek életre. Nagyon fontos kiemelni, hogy a kiscsoportos óvodások a záró zenés koreográfiában vettek részt, míg a konfirmált fiatalok az egész műsorban jelen voltak, és aktívan, a kisebbeket segítve vettek részt benne.

Úgy gondolom, hogy az egyházközség lelkésznőjével megalkotott közös forgatókönyv, a sok gyakorlás és próba, a gyermekek lelkiismeretes munkája egy szívhez szóló, és lelket megindító megemlékezéssé vált a műsor előadásának pillanatában.