Jelenlegi hely

Nemzetközi anyanyelv napja Sándoregyházán

/ Vaskeba Hajnalka /
vaskeba.hajnalka képe
Sándoregyházán először 2008. február 21-én tartották meg az anyanyelv nemzetközi napját. Azóta minden éven, idén tehát 15. alkalommal rendezték meg, amelynek a sándoregyházi "Žarko Zrenjanin" Kultúrház adott otthont.
Bonnáz Sándor Magyar Művelődési EgyesületMűsorvezetőGyerekek fellépéseKözönég

Az esemény célja, hogy felhívja a figyelmet a kulturális sokszínűségre, hangsúlyozza az anyanyelv fontosságát, ezzel is elősegítve a veszélyeztetett, illetve kihaló félben lévő nyelvek megőrzését.

2023-ban is különböző kulturális műsorral készültek a nemzetiségek képviselői. Elsőként a sándoregyházi Bonnáz Sándor Magyar Művelődési Egyesület képviseletében két helyi tanuló Petőfi Sándor Szülőföldemen című versével, majd a női kórus népdalcsokorral köszöntötte a vendégeket. A magyar műsorszám után sorrendben felléptek a szlovén, román, cseh, makedón, roma, montenegrói, szerb, orosz, szlovák és bolgár nemzetiségek is. Mindegyik nemzetiség a saját anyanyelvén énekkel, verssel vagy tánccal szórakoztatta a közönséget.

Az izgalmas előadások rávilágítottak arra, hogy az itt élő nemzetiségek, akik igyekeznek megtanulni, megőrizni, továbbadni anyanyelvüket, mennyi kulturális gazdagságot rejtenek magukban.