Jelenlegi hely

Petőfi életútja

Marosán Csaba kolozsvári színész előadása

/ Gergely Katalin /
gergely.katalin képe
2023. március 4-én a Kőhalmi Református Egyházközségben Marosán Csaba tartott előadást Petőfiről. A vasárnapi istentisztelet utáni kávézás meglepetésvendége volt a kolozsvári színész.
Marosán Csaba előadásaMarosán Csaba előadásaCsoportkép az előadás utánCsoportkép az előadás után

2023-ban ünnepeljük a legismertebb magyar költőnk születésének 200 éves évfordulóját. Az emlékévben sokfelé és sokféle programmal emlékeznek a költőre.

Március 4-én a kőhalmiak érdekes előadást hallgathattak meg Marosán Csaba előadásában, aki elmondta, hogy Erdély-szerte iskolákban és templomokban tartja előadásait, így élteti a "simogatós telefonok" világában Petőfi emlékét.

Az előadás végig vezette a hallgatóságot a költő életútján születésétől haláláig – Kiskőröstől Segesvárig. A közismert adatokon túl néhány érdekes mozzanat is elhangzott az előadásban Petőfi életéből: születésekor bizonytalan volt, hogy megél-e, ezért "spirituszba mártották"; kilenc iskolába járt, több iskolatársa feljegyezte, hogy milyen volt diákként; 15 évesen színész akart lenni, de amikor erről az apja tudomást szerzett, nagyon elverte; később mégis vándorszínésznek állt, Shakespeare volt a példaképe, aki nemcsak írt, hanem játszott is a Globe színházban; szeretett volna nagy szerepeket játszani, de sokáig csak kifutófiú és kellékes volt, mindössze néhány kisebb szerepet kapott; katonaként is kipróbálta magát, de gyenge egészsége miatt nem sokáig bírta, ráadásul közlegényként leginkább takarított és kukoricagombócokat kellett gyúrnia a konyhán...

1842-ben egy bordala megjelenése indította el költői pályáját, holott – a legendákkal ellentétben – nem volt nagy borivó.

Az életút állomásai közül kiemelkedett Szatmár vidéke, barátsága Teleki Sándor gróffal illetve Nagykároly, ahol megismerkedett Szendrey Júliával, valamint Erdőd, ahol összeházasodtak. A koltói mézeshetek emlékére elhangzott a Szeptember végén című költemény.

Az előadó beszélt Petőfi forradalmi szerepéről, a szabadságharcban való részvételéről, fia születéséről, erdélyi utazásairól, végül a többek által lejegyzett utolsó napjának eseményeiről és a halála körüli legendákról.

Az előadás végén Szilágyi Zoltán lelkész megköszönte Marosán Csabának az előadást, majd csoportkép is készült az eseményről.