Jelenlegi hely

A rangos versenyen abszolút győzelem Segesváré!

/ Ferencz Orsolya /
ferencz.orsolya képe
A „Csak tiszta forrásból" című népdal- és nóta tehetségkutató verseny döntője 2015. november 29-én zajlott, a marosvásárhelyi Ifjúsági Házban. Az első forduló sikereit folytatták a segesvári lányok, így az első három helyezett Segesváré. A "Mircea Eliade Líceum" magyar tagozatának diákjai remekül szerepeltek. 1. helyezett: Kerekes Kinga, 2. helyezett: Fülöp Emese-Andrea 3. helyezett: Szabó Helga

A rendezvény szervezője a marosvásárhelyi Kéknefelejcs Nótatársulat és a csíkszeredai Tiszta Forrás Alapítvány közös szervezésében zajlott, főszervező Ábrám Tibor volt.

Zsűritagok: Dr. Buta Árpád Attila, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem tanára, énekművész, Koszorús Kálmán, a Maros Együttes egykori prímása, Kacsó Ildikó, a Marosvásárhelyi Rádió Szól a nóta rovat szerkesztője és Dobos Krisztina tanárnő. A 10 éves korosztályban a zsűri tagok: Kádár Barna Zsolt, zenetanár, Biró Éva, zenetanárnő, Kiss Annamária, zenetanár, Antal Rozália, Boros Emese, Koszorus Kálmán, Gyéresi Erzsébet, zenepedagógus.

Szeretném kiemelni a rendezvény színvonalát, a kiváló zsűri magas szakmai tudását. Minden versenyző több dallal készült. Egy szabadon és egy a zsűri által választott dalt adtak elő. A zsűri kíváncsi volt a versenyzők sokoldalúságára, a különböző stílusú dalokban való jártasságra, előadásmódra. Több versenyzőt intett a megfelelő hangnem, hangmagasság kiválasztására, ami mind fontos tényező a sikeres előadásban. A zsűri elnöke, dr. Buta Árpád Attila is hasznos tanácsokkal látta el a versenyzőket: a zenei mondanivaló, a zenei ívek, a prozódia fontosságára hívta fel a figyelmet.  

Mindezek mellett a zsűri kíváncsi volt, hogy a versenyzők tudják-e milyen ruhát viselnek, milyen tájegységről való az öltözékük. 

Nemcsak gyerekek, diákok versenyeztek, hanem a felnőtt kategóriában is szép számmal voltak előadók, ők magyar nóta kategóriában indultak. A felnőtt kategória előadói között voltak amatőrök, de akadtak olyanok is, akik már szinte rutinos fellépőnek számítanak.

A verseny fő célja volt, hogy a magyar népdal által a diákok megismerjék hagyományaikat, őrizzék értékeiket, megerősítsék identitásukat. A verseny másik célja volt, hogy utat mutasson a tehetséges diákoknak, mely szolgáljon tükörként, hogy az út amin járnak helyes-e. Harmadik célja pedig, hogy a felnőtt kategóriában az eddig nem ismert, szinte "elkallódott" tehetséges, jó hangú, muzikális, zenét szerető felnőtt énekeseknek is lehetőséget adjon a bemutatkozásra.

Az énekeseket Gyárfás József és népi zenekara kísérte teljes profizmussal, amely a közönséget is magával ragadta, ezáltal a versenyt valóságos előadássá varázsolta.