Jelenlegi hely

Szalagosok Déván

Szalagavató ünnepség a Téglás Gábor Elméleti Líceumban

/ Mészáros-Szabó Annamária /
meszaros.szabo.annamaria képe
2022. november 25-én elérkezett a nap, amelyre a dévai magyar iskola végzős diákjaival már szeptember közepe óta lázasan készülünk. Megkapták az utolsó évesek legszebb "kitüntetését" a végzős diákok szalagját. Csernakeresztúrtól csak 8 km-re fekszik Déva. Az ott működő Téglás Gábor Elméleti Líceum tagintézménye a Csernakeresztúri óvoda és iskola is. De, hogyan kerültem oda?

A Csernakeresztúri Hagyományőrző Egyesületben több lány is éppen most végzős a dévai magyar iskolában. Mivel ők már régebb óta ismernek, megkérdezték nem lenne-e kedvem kicsit elvitorlázni a néptánc világától és a keringő vizeire evezni. A válaszon persze igen volt, hiszen előző évekből nekem már nem volt ismeretlen terep. Egyértelműen a legrégibb hagyományú társastáncra, a bécsi keringőre esett a választásom. Az egészen a 12-13.századig visszanyúló múlttal rendelkező keringő forma alaplépéseivel kezdtük az ismerkedést, még szeptember közepén.

A "táncoló végzősök" heti kétszer két órát próbáltak minden egyes héten, hogy teljes magabiztossággal léphessenek a szülők, nagyszülők, rokonok, barátok elé a nagy napon. Három zenei számból állt össze a végleges produkció, amely 9 perc hosszúra sikeredett. Próbáltam rájuk "szabni" a koreográfiát, hisz ez csak akkor működik, ha nem érzik magukat feszélyezve egy-egy tánclépés közben. Az csapat energiáihoz, stílusához kellett alakítani az ötleteimet. A hagyományok szerint a lányok hófehér menyasszonyi ruhát öltenek a keringőhöz, a fiúk pedig fekete fehérben kísérik őket. Ahogy haladtunk a próbákkal, és közeledett az időpont előkerültek a lányok abroncsai, a magassarkú cipők, hogy ne érje őket váratlanul, milyen lesz benne táncolni. A végleges időpont előtt három héttel összeállt a teljes koreográfia, utána már csak pontosítani, csinosítani kellett a részleteket.

A nagy napra a tizenegyedikes szervező évfolyam teljes pompával díszítette fel az iskola auláját. A domináns szín a lila volt, hiszen a végzősök szalagjai is lila színűek voltak. A vezetőség beszédei után feltűzték a szalagokat, közösen énekeltek a végzősök. Míg a lányok magukra öltötték szebbnél-szebb menyasszonyi ruháikat a Szászvárosi Szent Erzsébet gyermekotthon apraja és nagyja által előadott színházi jelenet szórakoztatta az egybegyűlteket.Ezután jött az este legizgalmasabb része, a keringő. Látszott rajtuk, hogy nagyon izgulnak, de az előadás közepe körül egyre felszabadultabbak lettek, előkerültek a mosolyok és az összetalálkozó tekintetek is. A műsor után, egy tradícióval folytatódott tovább az este:a szülők táncával, amely számomra az egyik legmeghatóbb jelenet volt a nap során.

Mindent összevetve nagyon büszke vagyok rájuk, és köszönöm nekik, hogy bizalmat szavaztak nekem,hogy összeállítsam az utolsó középiskolai évük egyik legmeghatározóbb jelenetét, a szalagavatós keringőt.