Jelenlegi hely

Szent László előtt tisztelegtek az Ung-vidéken

/ Kurdi Gábor /
kurdi.gabor képe
Október végén Szent Lászlóra emlékeztek az Ung-vidéken. Az ünnepségsorozatba több település is bekapcsolódott.

2017-re Szent László-évet hirdettek a lovagkirály trónra lépésének 940. és szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából. A programsorozatba az Ung-vidék is bekapcsolódott.

Október 22-én a Szent László tiszteletére felszentelt csicseri római katolikus templomban szentmisével kezdődött az Ung-vidéki ünnepségsorozat. 

 

Délután már Kaposkelecsénybe várták az érdeklődőket a tájház udvarára, ahol Szent László szobrát avatták fel. Az alkotók: Halavács Béla, Réti Zoltán és Árvai Attila, akik a szobrot a tavalyi faragótáborban készítették. Az avatóünnepségen beszédet mondott Bitay Levente, Magyarország Kassai Főkonzulátusának konzulja és Gaal Gergely országgyűlési képviselő, a Szent László-év Tanácsadó Testület elnöke. A szobor leleplezését ökumenikus istentisztelet követte, majd ugyanitt megnyitották a „Tiszta hittel, erős kézzel” – Szent László király, a hit bajnoka, a haza hőse című vándorkiállítást. 
Az ünnepi eseményen közreműködött a Jakab Katalin vezette nagyszelmenci Dobó István Gyermekkórus és Kurdi Gábor, a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasa.

A vándorkiállítás október 25-től Csicserben volt látható, ahol a Szent László tiszteletére felszentelt római katolikus templomban misével vette kezdetét az Ung-vidéki ünnepségsorozat.