Jelenlegi hely

Szóljon hangosan az ének Segesvárról!

/ Ferencz Orsolya /
ferencz.orsolya képe
Segesvári népdalénekesek a marosvásárhelyi „Csak tiszta forrásból" című népdal- és nóta tehetségkutató versenyen. Az első fordulónak a Bolyai Farkas Elméleti Líceum amfiteátruma adott helyet, 2015. november 22-én zajlott a verseny első fordulója, melyen négy korosztály mutatta meg tehetségét. 6-10, 11-14, 15-18, 19 és 70 évesek. A második forduló 2015. november 29-én, délelőtt 10 órai kezdettel, a marosvásárhelyi Ifjúsági Házban kerül megrendezésre.

A versenyre Segesvárról is érkeztek népdalénekesek, a Mircea Eliade Főgimnázium magyar tagozatáról. Kerekes Kinga, Szabó Helga 10. osztályos tanulók és Fülöp Emese-Andreea 12., végzős gimnazista. A szinte már rutinosnak számító lányok, a kezdeti izgalmat leküzdve, sikeresen szerepeltek, továbbjutottak a második. fordulóba. 

A verseny célja a tehetségkutatás, hagyományápolás, ennek megőrzése és továbbadása, a magyar népdalok, nóták megismertetése és megszerettetése a fiatal korosztállyal is.

Nem volt könnyű dolga a szakmai zsűrinek, hiszen 146 jelentkezőből kellett a legjobb énekeseket kiválasztani. A versenyzők (néhány kivétellel) gyönyörű népviseletben adták elő dalaikat. Csodálatos volt hallgatni a gazdag magyar dallamokat, kicsit visszatérni gondolatban a régi korba, melyet valóságossá tettek a „ma" előadói. 

A szakmai zsűri tagjai:

elnök: Dr. Buta Árpád Attila a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem tanára, énekművész, Koszorús Kálmán, a Maros Együttes egykori prímása, Kacsó Ildikó, a Marosvásárhelyi Rádió Szól a nóta rovat szerkesztője és Dobos Krisztina tanárnő. A 10 éves korosztályban a zsűri tagok: Kádár Barna Zsolt zenetanár, Biró Éva zenetanárnő, Kiss Annamária zenetanár.

A rendezvény szervezője Ábrám Tibor koordinálásában zajlott, a marosvásárhelyi Kéknefelejcs Nótatársulat és a csíkszeredai Tiszta forrás Alapítvány közös szervezésében.