Jelenlegi hely

Útjára indult a Petőfi Kulturális szalon Brassóban

/ Veres Emese Gyöngyvér /
veres.emese.gyongyver képe
Az első Petőfi Kulturális Szalon estet január 25-én tartották az Áprily Lajos Főgimnázium dísztermében. Az est meghívottja Sántha Attila, József Attila-díjas költő, valamint az ő vendége, a brassói származású Ferencz-Nagy Zoltán volt.
SánTha Attilaaz irodalomóraSántha Attilabeköszönő

Időről időre a brassói magyar közösség is üdvözölhet olyan írókat és költőket, akik munkásságukról, legutóbbi köteteikről tartanak előadást. A nagyobb rendezvények is megteremtik a szerzők és műveik bemutatkozásának lehetőségét, ám a városban szükség van egy olyan kulturális szalonra, amely havi rendszerességgel lehet író-olvasó találkozók, irodalmi beszélgetések, zenés irodalmi estek, versszínházak helyszíne.

Ennek ötlete már tavaly felvetődött Toró Tamásban, az Erdélyi Szórványmagyarok Kulturális Egyesületének elnökében, és ennek magvalósításában partnerre talált a magyarországi Petőfi Kulturális Ügynökségben. Az Egyesület és az Ügynökség Kárpát-medencei Programigazgatóságának közös rendezésében egész éves programsorozat indul, melynek időpontja minden hónap utolsó szerdája lesz. A sorozatnak az elsődleges célja, hogy a kortárs magyar szépirodalom jelentős, ismert és kevésbé ismert alkotóit mutassa be az egész Kárpát-medencéből.  A programokon a részvétel ingyenes.

Az első Petőfi Kulturális Szalon estet január 25-én tartották az Áprily Lajos Főgimnázium dísztermében. Az est meghívottja Sántha Attila, József Attila-díjas költő, valamint az ő vendége, a brassói származású Ferencz-Nagy Zoltán volt, akik már a délelőtt folyamán rendhagyó irodalmi órát tartottak az Áprily Lajos Főgimnázium XI. osztályos diákjainak. Az est kezdetén Toró Tamás ötletgazda köszöntötte az érdeklődőket, és Oberczián Géza, a Petőfi Kulturális Ügynökség Kárpát-medencei Programigazgatóságának projektmenedzsere ismertette a szalon terveit.

A továbbiakban Sántha Attila legújabb, Ágtól ágig című verseskötetét mutatta be, de szóba került a híres Bühnagy székely szótár is. Sántha Attila különleges családtörténetet írt versben, illusztrációként pedig a fiók mélyéről előkerült családi fényképeket használta, de olykor irodalmi mű részlete vagy éppen néprajzi gyűjtés nyomatékosította mondanivalóját. Az iskola egykori diákja, Ferencz-Nagy Zoltán Kolozsvárról látogatott haza Sántha Attila meghívására, aki a fiatal költőtársat az irodalomhoz való viszonyáról, verseinek különös világáról kérdezte. A két szerző verseiből is felolvasott, majd az est Sántha Attila köteteinek dedikálásával zárult.

A Petőfi Kulturális Szalon következő rendezvénye február 22-én lesz, amikor is a Magyar Próza Napjához kapcsolódó erdélyi körút utolsó állomásán Szőllősy Mátyás és a délvidéki Sándor Zoltán írásaival ismerkedhet meg a brassói közönség.