Jelenlegi hely

Vinkováci magyarokkal derítettük fel Drávaszög szépségeit

/ Mandácskó Eszter /
mandacsko.eszter képe
A Vinkováci Magyar Kultúregyesület április elején egynapos drávaszögi körúton vett részt. Meglátogatták Baranya megye gyönyörű kirándulóhelyeit, a Kopácsi rét természetvédelmi terület nevezetességeit, a karancsi magyar Szabó Pincészetet, a csúzai Asztalos Dániel fazekasműhelyét, valamint a szerb határ menti csodálatos fekvésű Kiskőszeg település magaslatait.
vinkovácvinkovácvinkovácvinkovác

A vinkováci magyarok közösségének vezetőjétől, Turić Julijától megtudtam, hogy e lelkes magyar csoport eddig még nem vett részt hasonló túrán. Így nagy lendülettel, kedvvel készülődtünk erre az útra. "Nem is vagyunk tisztában vele, hogy milyen sok szép látnivaló van a közelünkben is. Így azt gondoltuk, először ezeket a helyeket kell megismernünk. A programot úgy állítottuk össze, hogy mindenki számára érdekes legyen." mondta Turić Julija.

A megtett kirándulás okot ad arra, hogy ezeket, a gyönyörű, magyar történelmi múlttal is rendelkező látnivalókat részletesebben bemutassam.

KOPÁCSI RÉT

A rét "kapuja" (Forrás: www.geocaching.hu)

A Kopácsi rét a Duna és Dráva torkolatánál fekvő, szigorúan védett vizenyős terület. Európa egyik legnagyobb és legjobb természeti állapotban őrzött árterének számít. Ezt a közel 23 ezer hektárnyi területet különböző növényzet borítja, találhatók itt erdők, mocsaras részek, vízi- és gyepnövényzetek is. E vizes és árteres vidéken a halbőség mellett a madárvilág és a mocsári növényzet is rendkívül gazdag. Sok ritka, veszélyeztetett faj és különleges ökológiai jelenség figyelhető itt meg.

A túrán megtudtuk, hogy a Réten közel 400 faj képviseli a gerinctelen állatokat, továbbá eddig 44 halfajt és 285 madárfajt (melyből 141 itt fészkel) különítettek el, figyeltek meg. Különlegességnek számítanak a kormoránok, továbbá a fekete gólyák, a fehérfarkú rétisasok és a kócsagpárok. Az emlősök helyi királyának a vörös gímszarvasok mondhatók.

Kopács település határából indulhatnak el a Rét irányába a kalandot, kikapcsolódást kereső, természetbe vágyó turisták felfedezőútjukra. Számos sport- és szabadidő program mellett hajózásra, csónakázásra is van lehetőség, továbbá a madárles / madárfotózás is a választható opciók egyike. (Forrás: www.geocaching.hu)

TÖKÖSI KASTÉLY KOMPLEXUM

A kastély épülete

A Kopácsi rét északi részén fekszik egy gyönyörű erdő közepén a Tökösi kastély, mely a 19. század vége felé épült a Habsburg-Tescheni család által. A komplexum tagja egy új épületszárny, egy vadászkastély, egy kápolna (a Pápai Áldás Kápolna), egy étterem és más melléképületek.

Az évek, a történelem során számos államfő és híres személy fordult meg itt, többek között Brehm, a híres biológus, valamint Josip Broz Tito, akinek a második világháború után ez a terület az egyik vadásztanyájává vált.

Manapság a kastélynak kevesebb szerep jut, a látogatók sajnos csak kívülről csodálhatják meg a valaha nagy társadalmi élettől pezsgő épületet. (Forrás: http://www.tzo-bilje.hr/hu)

KARANCSI SZABÓ PINCÉSZET

A pincészet homlokzata

A magyar családi pincészet internetes oldalán olvasható, hogy a "Szabó család már néhány évtizede foglalkozik szőlészettel és borászattal. A Báni-hegy délfekvésű domboldalára telepített szőlőültetvényeik garantálják a kiváló minőségű alapanyagot. A kínálatukban védett földrajzi eredetű, kiváló minőségű száraz borok – olaszrizling, sauvignon blanc, pinot blanc, rosé, cabernet sauvignon és merlot – találhatók." (Forrás: http://saboprodukt.wix.com/winery)

A pincészet borai (Forrás: http://saboprodukt.wix.com/winery)

2016-os évtől a Szabó család, hogy szélesebb körben is ismertethesse borait, megnyitotta új, 50 férőhelyes kóstolótermét. Ebben a teremben foglalhattak helyet az április eleji túrán részt vett vinkováci magyarok is.

KISKŐSZEG (BATINA)

A kiskőszegi szobor komplexum (Forrás: www.geocaching.hu)

A leletek szerint már több mint 5000 évvel ezelőtt élt ember ezen a vidéken, majd a rómaiak egy Bacincum nevű települést hoztak létre a mai Batina helyén. A magyarok, ahogy a Kárpát-medence többi területét, a 9. században foglalták el. Az évszázadok során változott a lakosság összetétele a háborúk és betelepítések végett.

A szoborkomplexum története a második világháború eseményeire vezethető vissza. A világháború Duna menti harcainak egyike itt esett meg. A stratégiailag fontos magaslatot többnyire német erők védték. A Vörös Hadseregnek és szövetségeseinek célja a dunai hídfők, majd a szirt elfoglalása volt. 1944. november 9-én kezdték el az előrenyomulást, november 26-ig tartott az ostrom. "A hivatalos adatok szerint az ütközetben az 51. vajdasági rohamhadtest kötelékéből 276 harcos elesett, 917 megsebesült, 243 eltűnt, az oroszok között csak a hősi halottak száma 1170, noha ténylegesen mindkét oldalon jóval nagyobbak voltak a veszteségek." 1947-ben a csata emlékére emelték a batinai magaslaton a 27 méter magas, Antun Augustinčić által készített szobrot.

A jugoszláv időkben a település népszerű kirándulóhely volt, azonban az állam felbomlását, a délszláv háborút követően megcsappant a látogatóinak száma. Majd a 21. század ide is elért, a közterületei megújultak, a parkok és a szobor környékének helyreállítását, karbantartását követően a túrázók számára ismét kedvelt helyszínné vált. (Forrás: www.geocaching.hu)

Vinkováci magyarok a kiskőszegi magaslaton (háttérben a település maga)

A galéria ide kattintva megtekinthető.