Jelenlegi hely

XLVI. Szenci Molnár Albert napok – KOR–ZÁR együttes

/ Dancsa Anita /
dancsa.anita képe
A KOR-ZÁR együttes a XLVI. Szenci Molnár Albert napok keretén belül mutatta be MOZI című albumát.

A nyolctagú KOR-ZÁR zenekar egy kollégiumi szobában alakult meg immár 25 éve a Zsapka testvérpár vezetésével. Nevüket, egy átmulatott éjszaka után, a Korzár nevű konyakból eredeztetik (csehül kalózt jelent), melyet középen elválasztottak, így már két magyar szó jelzi, hogy 1989-ben egy Korszak leZárult (Bársonyos Forradalom).

Verséneklő együttes, akik szerint neves poétáink versei egy kimeríthetetlen kincstár, melyet őrizni és ápolni kell. Nemcsak verseket zenésítenek meg, hanem Klubestek keretében olyan kortárs költőket hívnak meg, akiket olvasnak, szeretnek és akik verseit éneklik. Nem nehéz kitalálni, hogy mi is történik egy ilyen klubesten: A Kor-Zár énekel és zenél, a költő verset mond, beszél önmagáról, verseiről, a zenéről. Legutóbbi vendégük Varró Dániel, József Attila-díjas magyar költő, műfordító volt.

2015. október 28-án, a szenci művelődési központban MOZI című új albumukat mutatták be. Verséneklő előadásukban a közönség meghallgathatta Lackfi János: Jajdal, Tengerszem, Mázsa, Faggató, A titkok titka; Varró Dániel: Éjszakai busz, Mozi, Téli szonett; Böröczki Mihály: Dűlőút, Körömszakadtáig; Szarka Tamás: Forg a lom, Rizs-rizs Páris című verseit. A bemutató végén elhangzott első megzenésített versük: Tompa Mihály A gólyához című költeménye is.

Az előadás véget ért, de…

a versek, verssorok ott fognak zengedezni tovább a lelkekben, hogy aztán később saját érzéseket, gondolatokat idézzenek elő.