Jelenlegi hely

1956-os megemlékezések Eszéken és környékén

/ Mandácskó Eszter /
mandacsko.eszter képe
Idén a horvátországi Baranya és Szerém megye magyarjai számára a forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából a központi, ünnepi programsorozatot az Eszéki Magyar Főkonzulátus munkatársai szervezték. E kiemelkedő program mellett az említett közösségek, egyesületi kereteik között szintén megemlékeztek az október 23-ai eseményekről és hőseinkről. Az alábbi cikkben megkísérlem összegyűjteni és bemutatni Vukovár, Eszék és környékén megtartott 1956-os ünnepségeket.
eszékeszékeszékeszék

Magyarország Eszéki Főkonzulátusa az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi programsorozatot. Az események előtt tisztelegve először lobogott a forradalmi lyukas zászló Eszék főterén. Eszék mellett Vukovár, Antunovac, Bellye, Csúza, Dályhegy, Erdőd, Kórógy, Baranyaszentistván, Újbezdán, Várdaróc településeken is kikerült, lobogott épületek homlokzatán, terek közepén a nemzeti színű lyukas zászló. Műsort tartottak emellett még több településen, közöttük Vinkovácon is. Az alábbi két kép a vukovári és vinkováci ünnepségeken készült.

  

A zászló felvonása után Eszéken a forradalom menekültjeinek ideiglenes szállásául szolgált Hermann Paulina-villánál koszorúzással emlékeztek meg, majd az ünnepi műsor az eszéki Horvát Nemzeti Színházban folytatódott.

Az eseményen megjelent Bethlen János magyar televíziós műsorvezető, aki 1956-tal kapcsolatos személyes élményét osztotta meg a közönséggel. Majd De Blasio Antonio Magyar Arany Érdemkereszt állami kitüntetést adott át Jakumetović Rozáliának, a Vukovári Magyarok Egyesülete elnökének.

  

Végül Andócsi János történelemtanár beszélgetett Tripolszki Mártával és Micheli Józseffel, akik 56-os élményeikről meséltek a közönségnek.

Az estet a Pannon Filharmonikusok ünnepi koncertje zárta, akik az ’56-os Emlékbizottság által rendezett ünnepi hangversenysorozat részeként léptek fel Eszéken.