Jelenlegi hely

Akarsz-e játszani?

Játék, mese és egy kis népzene...

/ Hrágyel Dóra /
hragyel.dora képe
"Akarsz-e játszani?" címmel közös projektet indított az 1/C kulturális folyóirat csapata és a Kallós Zoltán Alapítvány.
JátékokEgy kis népzene...Játszó est

"Mindenki szeret játszani! Kicsik és nagyok egyaránt. Mesét is jó hallgatni, együtt lenni és énekelni. Szervezzünk egy napot, ahol mindez megvalósul!" - ez a gondolat keltette életre azt az adománygyűjtő akciót, melyet az 1/C kulturális folyóirat indított el február elején. Ötletből tervek, tervekből megbeszélések, szervezés és próbák rengetegéből pedig egy fantasztikus nap született.

A program február 1-jén indult Budapesten, egy lakáskoncerten. Az online közvetítésnek köszönhetően mi is részesei lehettünk az eseménynek, élő adásban sikerült az elemi iskolásokkal bejelentkezni a műsorba. Igazi élmény volt ez kicsiknek, szinte varázslatként élték meg. Nagy volt az ámulat, amikor hallották a koncert szervezőjétől, hogy fel fogják hívni Válaszútat és abban a pillanatban megcsörrent a kezemben a telefon. Pár másodperc erejéig tudtak is beszélni velük. A koncertre érkezők különböző társas- és kártyajátékokat ajánlottak fel az Alapítvány részére, melyet a csapat február 21-én el is hozott Válaszútra.

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy februári délután, amikor is összegyűlt az Alapítvány apraja-nagyja, és együtt átléptünk a mesék és játékok birodalmába. A Mátyás-évhez kapcsolódóan a csapat egy Mátyás királyról szóló mesét adott elő "Furcsa látogatók" címmel. A történetbe bevonódtak a gyerekek is, volt aki énekelt, táncolt, vagy épp bab dobálással próbált szerencsét. Egy előkészítő osztályba járó fiú pedig a mesében megmentette főszereplőnk életét.

 

Különleges élmény volt ez számukra, sok mosolyt és kíváncsiságot láttam az arcokon. A mesét zenés találóskérdések, moldvai népzene, koncert, végül Kosztolányi Dezső: Akarsz-e játszani? - megzenésített műve zárta.

 

Az esti órákban közös játékra invitálták a bentlakó diákokat. Lehetett játszani az adományba érkezett játékokkal, kipróbálhatták a népi hangszereket, játék után pedig közös éneklésre is sor került. Öröm volt látni, hogyan játszanak együtt az elemi iskolások a szakiskolás tanulókkal. Moldvai zenétől és nevetéstől volt hangos a terem. Számomra ez volt a nap legszebb része.

  

Hálásan köszönjük az 1/C-nek a sok segítséget, és hogy eljöttek Válaszútra. 

Itt a vége, fuss el véle...