Jelenlegi hely

,,Bánáti kenyér,, Révújfaluban

/ Gál Veronika /
gal.veronika képe
A Dél-bánsági körzet Pancsova városhoz tartozó Révújfaluban (Banatsko Novo Selo, Satu Nou) a helyi ,,Boboacele,, Nőegylet szervezésében szeptember 26-án rendezték meg a ,,Bánáti kenyér,, elnevezésű versennyel egybekötött gasztronómiai kiállítást.

A  magyar közösség képviseletében a  hertelendyfalvi Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület több olyan multikulturális rendezvényen, ünnepségen vesz részt, ahol a régió különböző etnikumai  állítanak ki vagy árusítanak sajátos helyi jellegű, hagyományos termékeket. A kiállítások mellett a más nemzetiségű egyesületek által szervezett, mulatsággal egybekötött teadélutánokra  is ellátogatnak  a hertelendfalvi  kézimunka csoport tagjai. A találkozások  lehetőséget adnak az egyesületek közötti kapcsolatok ápolására, baráti viszonyok kialakítására. A vasárnapi versenyre a Tamási Áron SzMME asszonyai eredeti bukovinai recept alapján készült házi kenyérrel neveztek be, valamint házi szilva lekváros lángossal kínálták meg a látogatókat. 

                                     

A révújfalusi iskola előcsarnokában összesen 15 női szervezet állított ki hagyományos házi kenyeret, amelyet a versenyre készített el.  A környék településeiről érkező többetnikumú egyesület magával hozta a helyi ételkülönlegességeket, süteményeket. Az esemény színvonalát emelték a kiállított egyedi népművészeti  tárgyak, szőttesek, varrottasok  és a fellépők gazdag, változatos műsora.  Bánát  legjobb házi kenyerét zsűri választotta ki és díjazta.

                                             

Példaértékű, ahogyan  a Bánság ezen körzetében  a különböző kultúrák elfogadják egymást. A program ismét lehetőséget adott, hogy a térségben élő különböző nemzetekhez tartozó népcsoportok bemutassák saját, valamint megismerjék egymás kulturális, gasztronómiai értékeit.