A bukovinai házi kenyér egyszerűen elkészíthető, finom és hosszú ideig fogyasztható. Az állaga napokon át puha marad, és kitűnő ízét megtartja. Különösen finom házi zsírral, hagymával és pirospaprikával.
Elkészítési idő: 4 óra
Hozzávalók:
2 kg liszt
5 evőkanál kovász, amely liszttel kevert friss élesztőből készül, és akár száz évig is eláll
50 g élesztő, amelyet vízzel és cukorral felfuttatunk
2 evőkanál só, melyet 5 dl vízben feloldunk
Elkészítés:
A hozzávalókat összegyúrjuk és 2 órát kelni hagyjuk. Újból összegyúrjuk és 1 órát pihentetjük, majd megfelelő nagyságokra daraboljuk, és még 15 percig pihenni hagyjuk. A bemelegített kemencébe falapáttal betesszük a kenyereket, és 40-45 percig sütjük. Az első 20 perc eltelte után a kemence ajtót kinyithatjuk, és megigazíthatjuk a kenyereket. Miután kivesszük a kész kenyeret, még forrón hideg vízzel lemossuk.
Kemence használata:
Felfűtéshez rőzsét vagy fát használunk. Amikor megfehéredik a kemence fala, azt jelenti, hogy elég a hőmérséklet. Ekkor becsukjuk a kemenceajtót, 5-10 percig így hagyjuk, majd a párátlanításhoz kinyitjuk. A parazsat vizes seprűvel a kemence fala mellé seperjük és behelyezzük a kenyereket.
Jó étvágyat!
Adatközlő: Varga Erzsébet, a hertelendyfalvi Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület népművészeti csoportjának vezetője