Jelenlegi hely

Csíksomlyó Fehérváron

/ Zödös Szabolcs /
zodos.szabolcs képe
Aki volt már a messze földön híres csíksomlyói búcsúban, és 2016. szeptember 29-én éppen Gyulafehérváron tartózkodott a Szent-Mihály székesegyház előtti téren, abban a személyben az a különös érzet támadhatott, hogy a Somlyó nyeregre tévedt!
 Jakubinyi György érsek ünnepi szent beszédeA Líceum tanulói érdeklődve nézik a Márton Áronról szóló kisfilmetKözös gyertyagyújtás a GMGK kápolnájábanMarosán Csaba Színművész előadás közben

A gyulafehérvári Szent Mihály székesegyház déli mellékkápolnájában szeptember 29-én, csütörtökön megáldották és bemutatták a nyilvánosságnak Márton Áron kőszarkofágját a 36 évvel ezelőtt elhunyt erdélyi püspök újratemetési szertartása keretében. Több ezer hívő, több száz pap,  a Romániai Katolikus Püspöki Konferencia több tagja, az erdélyi történelmi egyházak képviselői, romániai és magyarországi világi méltóságok is jelen voltak az ősi székesegyház hagyományos búcsúján.

A Székesegyházba bevonuló egyházi méltóságok

 

Gyulafehérváron ez az ünnep Márton Áron személyével is összefonódik, a püspök ugyanis, 1980-ban ezen a napon hunyt el. Az egykori főpásztor halálának 36. évfordulóján megtartott szentmise végén megáldották a püspök földi maradványait tartalmazó kőszarkofágot. Az ünnepi szentmise főcelebránsa Miquel Maury Buendía érsek romániai apostoli nuncius volt, szentbeszédet Jakubinyi György érsek mondott. Márton Áron hamvait szeptember elsején exhumálták a székesegyház altemplomából, és helyezték el az új szarkofágban. A hamvak számára azért készíttettek kőkoporsót, hogy bárki számára lehetővé tegyék a sír látogatását, és elősegítsék a püspök boldoggá, majd szentté avatását. A kőszarkofág Hunyadi János és fia, Hunyadi László síremléke közelébe került a székesegyházban.Az ünnepség Kárpát-medencei zarándoklatnak is tekinthető, hiszen nemcsak Erdélyből, hanem Magyarországról, Felvidékről, Kárpátaljáról, Délvidékről is eljöttek Márton Áron tisztelői.

A Székesegyházat körülölelő zarándokok tömege

Az ünnepséget megelőző napokon  kiállítást rendeztem a GMGK líceumában Márton Áron püspök életéről, melyet megelőzött egy tájékoztató, bemutató előadás, és DVD lejátszás a líceum francia termében. A "lícisták", ahogy ők magukat hívják, rendkívül fegyelmezetten, érdeklődően vettek részt az általam megosztott eseményeken, így igazán felemelő munkában volt részem. Nemcsak a nagyok, hanem a kicsik is részt vettek az oktatáson, így az elemi iskola tanulói is megismerhették a püspök életét.

 Az elemi iskolások a vetítés alatt

A cél az volt,hogy betekintést nyerjenek egy alaposabb ismereti anyaggal Márton Áron életébe, munkásságába, és hogy méltón vehessenek részt a közelgő világra szóló eseményen!

Kiállítás a Líceum termében

A csodálatos ünnepi búcsús, a szent mise után, a kora délutáni órákban felkészültünk az ausztriai magyarok fogadására, hiszen előzetesen Varga Gabriella, Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjassal egyeztetve egy ünnepi műsorral készültünk, melyben egy színpadi előadással, közös gyertyagyújtással és énekkel emlékeztünk Áron püspökre!

Egyenként gyújtják meg a mécseseket a résztvevők

Marosán Csaba, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színművésze által rendezett "Emberkatedrális - Főhajtás Márton Áron emléke előtt című előadásával megkoronáztuk a nap eseményeit! A GMGK kápolnájában tartott előadás megkezdése előtt, pontban helyi idő szerint 6 órai kezdettel orgona kíséretében gyertyát gyújtottunk, s pár perccel később már több mint száz mécses égett a megemlékezésünk napján. Az est befejező momentumaként a Boldogasszony Anyánk régi magyar himnusz és a székely himnusz  eléneklésével zártuk.