Jelenlegi hely

Diplomaosztó ünnepség az Ungvári Nemzeti Egyetemen

/ Kovács Hanna /
kovacs.hanna képe
Az Ungvári Nemzeti Egyetem diplomaosztó ünnepségén vendégszerepelt a Csüllő néptáncegyüttes
Szatmári verbunkCsüllő néptáncegyüttesCsüllő néptáncegyüttesCsoportkép a fellépés után

A tizedik éve működő kar két szakának diplomaosztójára február 20-án került sor. Nappali és levelező tagozatos magyar nyelv és irodalom, illetve történelem szakos végzősök vehették át a magiszteri diplomájukat.

Lengyel Miroszlava, a politikai tudományok doktora, az UNE rektorhelyettese köszöntőjében emlékeztette a végzősöket, hogy az utolsó előadással nem ért véget számukra a tanulás, mert a változó világban egész életük során képezniük kell majd magukat. „Aki tanár lesz, az legyen nagyszerű pedagógus, aki tudós, az legyen objektív, azt tanulmányozza, ami valóban megtörtént, ha valaki újságíróként fog dolgozni, ne tagadja meg a szakma értékeit” – mondta útravalóul.

A meghívott vendégek közül Kuti László, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának első beosztott konzulja a lediplomázott hallgatókhoz szólva kiemelte, bár nem volt könnyű az út, amit eddig megtettek, az igazi kitartásra ezután lesz szükség azon az úton, amit választanak maguknak.

– Gratulálok a bátorságukért, mert ma, amikor felhők gyülekeznek Kárpátalja magyar közösségei fölött, önök vállalják magyarságukat, nyelvüket, kultúrájukat, identitásukat – mondta a diplomata, és ehhez sikereket kívánt a végzősöknek hazájuk, nemzetük és önmaguk javára.

Útravaló gondolataiban Rezes József, a megyei nemzetiségi és vallásügyi főosztály vezetője az egyik elhangzott dalra utalva kiemelte:

– Egy vérből valók vagyunk, ezért azt kívánom, legyenek szerencsések az életben, legyenek büszkék magyarságunkra, és elsősorban önmaguknak próbáljanak megfelelni. A kezünkben van a fegyver, a magyar történelem, a magyar nyelv ismerete, művelése. Adják tovább, mert szükség van rá ahhoz, hogy megmaradjunk itt, Kárpátalján!

Az esemény ünnepi műsorában vendégszerepelt az Ungvári 10-es Számú Dayka Gábor Magyar Tannyelvű Középiskola Csüllő néptáncegyüttese.