Jelenlegi hely

Mezőgecse megszépült

Napi jótett cserkész módra a Beregben

/ Techet Gábor /
techet.gabor képe
„A cserkész testben és lélekben tiszta” – áll a cserkésztörvény 10. pontjában. Ezt az útmutatást jólesik kiterjeszteni környezetünkre is, hiszen folyamatos kapcsolatban vagyunk vele. Ilyen célok, valamint a tavasz kopogtatása vezérelte a mezőgecsei cserkészeket, hogy szombaton beállva a polgármester kezdeményezése mögé, csatlakozzanak a falutakarítási akcióhoz.
Talált szeméten kezdődő új életCsoportkép mezőgecsei cserkészjelöltekkelA Mezőgecse határában álló hatalmas nyírfaA fiatalabb brigád

A számos kinti és benti tennivaló közül a cserkészeknek a szemétszedés jutott, két fontos és hosszú utca padkáját és járdáját tisztítottunk meg. Két csapatban dolgoztunk, az idősebbek Danival a nyugati szomszéd, Csoma felé szedték zsákokba az eldobált szemetet, én a kisebbekkel Bakta felé mentem, s gyűjtögettünk a focipályáig. Szinte felporszívóztuk az utat, még a sárba süppedt cigarettacsikkeket is összeszedtük, igaz, emiatt egy kicsit lassabban haladtunk.

A szemétszedés után jól megéhezve érkeztünk az óvoda udvarába szalonnasütésre. Mivel később végeztünk a takarítással, már vártak ránk a kész kenyerek megterített asztalon, amit jóízűen fogyasztottunk.

A szedőcsapat

A nap messze nem ért még véget, az iskolaudvarban számháború következett. Két csapatban gyakoroltuk az együtt mozgást, figyelmességet, rejtőzködést, fejlesztve ezzel számos testi és társas kompetenciát. A játék végén megünnepeltük az egyik lány szülinapját, megosztozva az általa hozott és a többiektől kapott ünnepi sütiken.

Számháború

Ráadásként ellátogattunk a falutól délre lévő hatalmas nyírfához, amely régóta mutat irányt az arra járóknak. Nagyjából harminc méter magas koronája uralja a környéket.

Megyünk a nagy fához

Egy ilyen akció nagyon sok szempontból jó. Kárpátalja fiataljainak ugyanúgy meg kell tanulniuk tisztelni és szeretni a környezetüket, mint bárkinek máshol a világon. A cserkészetben különös hangsúlyt kapó összhang a természettel segít elérni a fenti célt. És az, hogy nem a tanár, hanem a néhány évvel idősebb vezető mintegy báty-ként vagy nővérként példával jár elöl, a gyerekeket is sokkal jobban motiválja.

Mezőgecsében a 2017/18-as cserkészévben, jelenleg alakul a cserkészcsapat. A járási székhely Beregszász 4. sz. Bendász István cserkészcsapatában régóta benne lévő, ám helyben lakó vezetők dolgoznak azon, hogy a helyi közösségnek saját cserkészcsapata lehessen. A program iránt mintegy 15-20 fiatal érdeklődik, amely jó alap az alakuló csapathoz.