Jelenlegi hely

Módszertani találkozó

Módszertani találkozó Magyarfaluban

/ Kiss Csaba /
kiss.csaba képe
A Moldvai Csángómagyar Szövetségben kisebb módszertani körzetek alakultak ki, hogy időszakosan összegyűlve meg tudják vitatni egymást közt a fölmerülő problémákat és az egyik oktatási helyszínen bevált megoldást alkalmazzák a többi csángó közösségre is.

A 26 oktatási helyszínt, a Csíkszeredában továbbtanuló csángó diákok közösségétől eltekintve, öt kisebb csoportba szervezték. Az egyik ilyen találkozó helyszíne Magyarfalu volt. November végén módszertani találkozóval zártuk az eseményt, ahol több faluból vettek részt a kollégák. Itt került sor a körzeti módszertani találkozóra, amelyre a Bákó-Klézse-Máriafalva-Lábnyik-Nagypatak körzetbe tartozó magyar oktatók látogattak el. Szerdán délben 12 órakor vette kezdetét a körzeti módszertani találkozó, jómagam - magyarfalusi tanító bácsi - tartottam bemutató foglalkozást tanítványaimmal. Mint szinte mindig, ez alkalommal is szimultán csoportokban zajlott a foglalkozás

A foglalkozást pozitívan értékelték a jelenlevő oktatók, a gyermekek megfelelően előkészített környezetben ismerkedhetnek a magyar nyelv szépségeivel, rendelkezésükre állnak azok a technikai felszerelések is, amelyekkel az oktatás folyamatát hatékonyabbá, érdekesebbé, a gyermekek számára vonzóbbá lehet tenni. Bemutató foglalkozást tartottam az élménypedagógiai képzésen tanult módszerek alkalmazásával. A foglalkozást az I-II osztályosoknak mutattam be, ahol a téma évszakok, hónapok, napok voltak. A második órát a helyi hagyományőrző tartotta a IV-V osztályosokkal. A módszertani képzést egy közös játékkal zártuk, majd megbeszéltük az észrevételeket.