Jelenlegi hely

Néptáncbemutató és Magyar Bál Resicán

/ Csőke Krisztina /
csoke.krisztina képe
A tavalyi évhez hasonlóan idén is összegyűltek a resicabányai magyarok, hogy egy zenés, táncos összejövetelen mulathassanak barátaikkal, szeretteikkel.
Szerbiából érkezett vendégeinkTánctanulásBálozókGyorsan megtelt a táncparkett

A Templom és Iskola Szórvány Egyesület vezetőiben a 2015 –ös év során fogalmazódott meg, hogy szeretnének egy igazán, minden elemében magyar eseményt szervezni a helyi közösségnek. Egy olyan estet, ahol az emberek élő magyar zenére táncolhatnak, megismerkedhetnek más resicai magyarokkal – de még a Bánság más részen élő magyar közösségek tagjainak is bemutatkozhatnak és felvehetik velük a kapcsolatot. Az ötletet tettek követték, a létrejött esemény pedig minden előzetes elképzelést felülmúlóan sikeres lett, így idén már egy nagyobb helyszínen került megrendezésre a táncházzal egybekötött Magyar Bál – a jegyeket még így is napok alatt elkapkodták az emberek!

Az esten az ómoldovai és nándorhegyi bálon, valamint a januári Farsangi Magyar Bálon is muzsikáló temesvári Szinkron Együttes biztosította a zenét – a kitűnően megválasztott népdalok, ismert slágerek újfent a táncparkettre invitálták az embereket, öröm volt a sok felhőtlenül együtt szórakozó magyart látni! Azok sem unatkoztak, akik inkább ülve maradtak, hiszen a batyusbál lehetőséget adott rá, hogy a saját készítésű süteményeket, házi pálinkát kínálgatva szóba elegyedjenek asztaltársaikkal az emberek. Mi több, a Szerbiából idén is visszatérő vendégeink táncbemutatóval is készültek, amit mindenki csodálattal figyelt.

A verseci Petőfi Sándor Kulturális Egyesület tagjai bukovinai táncokat mutattak be, a nagykikindai Egység Művelődési Egyesület pedig szilágysági és bodrogközi táncokkal készült. A meghívott szervezetek nevében mind Virág Klára, mind Tápai Róbert az együttműködés fontosságát hangsúlyozta a szórvány magyarjai között. Ehhez az alapot a testvérvárosi kapcsolatok, a közös programok szervezésének lehetősége adják, ugyanakkor az a magyarok felelőssége, hogy ezekkel a lehetőségekkel aktívan éljenek és a jövőben minél több hasonló esemény valósuljon meg. 

Joggal mondhatjuk, hogy ez után következett az est fénypontja, a táncház. Mivel a népviseletben, látványosan előadott táncok sokakat fellelkesítettek, ezért rengetegen álltak be, hogy néptáncot tanuljanak a profi táncosok vezetésével. Nagy kört alkottak, és serényen tanulták a tánclépéseket, az esetleges ügyetlenkedés pedig csak közös nevetésre adott okot.

Az este végére így mindenki elfáradva, de jó kedvvel indulhatott haza, remélve, hogy jövőre ugyancsak megrendezik ezt a vidámsággal teljes programot. Ezt pedig nem sikerülhetett volna elérni anélkül a páratlan összefogás nélkül, ami az este előkészületeit jellemezte. Így ez úton szeretnénk megköszönni az együttműködést Karcsi bácsin keresztül az Erdélyi Hagyományokért Egyesületnek, akik a Nemzeti Együttműködési Alap Nemzeti Összetartozás Kollégiuma által lehetővé tették, hogy az eseményen részt vegyenek szerbiai nemzettársaink. Illetve köszönet illeti a táncosokat, hogy a hosszú utat vállalva eljöttek Resicára - de a bál minden más résztvevőjét is, hiszen jelenlétükkel a határon túli magyarság megmaradását, mi több, erősödését szolgálták!