Jelenlegi hely

Őszirózsa népdaléneklési vetélkedő Szilágysomlyón

/ Becske Adrienn /
becske.adrienn képe
A szilágysomlyói Báthory Alapítvány Szederinda Hagyományőrző csoportja a Báthory István Általános Iskolával és a Romániai Magyar Dalszövetséggel közösen idén februárban immár 13. alkalommal rendezte meg a 6-18 éves korosztály számára az Őszirózsa Népdalvetélkedőt. A megmérettetésen összesen 12 szilágy megyei település 17 iskolájából, 55 jelentkező vett részt.
népdalvetékedőnépdalvetékedőnépdalvetékedőnépdalvetékedő

A jelenlévőket Szémán Rózsa, a Szederinda Hagyományőrző csoport vezetője köszöntötte. Minden évben a verseny kezdetén bemutatnak egy népviseletet, így idén a széki népviselet ismerhették meg a jelenlévők.

A zsűri felhívta a felkészítők figyelmét arra, hogy a versenyzők valódi népdalokkal, népi gyermekjátékok dalaival jelentkezzenek, és kerüljék a műdalokat. Továbbá az énekválasztás feleljen meg az előadó korának és követelményként szerepelt még a népviseletben való megjelenés.

A bírák tagjai a következők voltak: Mélykútiné Németh Kornélia citeraoktató Szentesről, Szász Edina zenetanár Sarmaságról, Mann Gabriella népzenetanár Kolozsvárról, Bedő Ágnes zenetanár Kolozsvárról, Gáspár Attila zenetanár, Kovács Csaba citeraoktató.

Kezdésként a Kovács Csaba által vezetett Szederinda Citeraegyüttes lépett fel.

Ezután a megmérettetés két helyszínen zajlott.

Zsobokról három diákot készítettem fel: Oltean Melindát (1. osztály), Mészáros Mónikát (a lányomat, 5. osztály), és Rózsa Anitát (8. osztály). Zsobokról természetesen a gyönyörű cifra kalotaszegi népviseletben képviseltük a települést. Minden résztvevőnek tíz népdallal kellett készülnie, melyből egyet saját maga választott, a másikat pedig a zsűri.

Gáspár Attila örömét fejezte ki, hogy végre hallhattak olyan népdalokat is, amit eddig nem ismertek, és hogy egyre kevesebb olyan dal hangzik el, ami nem illik egy ilyen versenyre. A népdalnak a lényegét a résztvevők és a felkészítők úgy érzi, megfogták. „Nem ér a népdal semmit, hogyha nincs aki előadja. Egy ilyen versenyen részt venni, ha hisszük, ha nem, megtiszteltetés, legyenek rá büszkék! ” – nyilatkozta.

Nagy örömünkre mindhárom versenyzőnek sikerült díjat szereznie. Az 1-2. oszt. kategóriában dicséretet, a 4-5. oszt. kategóriában szintén dicséretet, a 8-12 oszt. kategóriában pedig a 3. helyet sikerült elhoznunk.

Az előkészítőstől a VII. osztályos korcsoportig minden első helyezett biztos résztvevője lehet az ősz folyamán Újszentesen tartandó országos Őszirózsa vetélkedőnek.

Minden résztvevő emléklapot és édességet kapott ajándékba, a helyezettek pedig értékes könyvcsomagokkal gazdagodtak.