Jelenlegi hely

Programdömping Zsobokon

/ Becske Adrienn /
becske.adrienn képe
Programdúsan telt a hétvégéjük a zsoboki Bethesda Gyermekotthon kis lakóinak. Pénteken Felvidékről érkezett hozzájuk a Tábita bábszínház, szombaton a budapesti VONESZO Alapítvány önkénteseivel tölthették az egész napot, vasárnap pedig a Hajdú Bihar Megyei Népművészeti Egyesület tagjai szórakoztatták őket különböző kézműves foglalkozásokkal.
bábszinházDávid és GóliátVoneszokézművesség

Pénteken a felvidéki Hetényről a Tábita Bábcsoport látogatott el Zsobokra. A napot a Zsoboki Református Templom megtekintésével kezdték, ahonnan átvonultak a kultúrházba, és Écsi Gyöngyi lelkész asszony vezénylete alatt szorgos hangyák módjára pillanatok alatt pakolták ki a buszból az előadás díszleteit és jelmezeit. Elsőként a Bábel Tornyát adták elő, melyet a gyerekek nagy lelkesedéssel fogadtak, hiszen jól ismerték a történetet. Második darabként pedig a nem kisebb sikernek örvendő Dávid és Góliát történetét elevenítették meg a színpadon. A gyerekeknek leginkább a valós méretekkel rendelkező Góliát bábja tetszett. A végén mindenkinek lehetősége volt közelebbről is megszemlélni a bábokat. Az előadás rövid összefoglalóját és Écsi Gyöngyi lelkipásztorral folytatott beszélgetésünket ide kattintva tekinthetik meg.

Másnap tovább folytatódott a programok sora.

Ez a szombati nap kissé másként kezdődött a gyermekotthon lakói számára: a jól megszokott nevelőik helyett a VONESZO Alapítvány fiatal önkéntesei fogadták őket. Míg ők önfeledten játszottak és mókáztak, addig a nevelőikkel a VONESZO Alapítvány két tagja tartott foglalkozásokat. Az alapítvány munkájáról, terveiről, céljairól Vitéz András alapítóval beszélgettem, mely rövid összeállítást ide kattintva tekinthetnek meg.

Az önkéntesek az otthon lakóival vacsora után karaoke bulit tartottak, és miután a kisebbek nyugovóra tértek, az est folytatásaként a fiatalokkal beszélgettek életről, kapcsolatról, szerelemről, jövőről, egyszóval mindenről, ami egy tinédzsert csak érdekelhet. Másnap nehéz volt az elválás, de nevelőt, önkéntest és neveltet egyaránt örömmel töltött el a tudat, hogy alig 2 hónap múlva ismét ellátogatnak Zsobokra, és ott folytatódhat a móka, ahol most abbahagyták. 

Bár a hét utolsó napjára már nem jutott a napsütésből, a gyerekek akkor sem búslakodhattak, hiszen a komor időjárást jól ellensúlyozta a Hajdú Bihar Megyei Népművészeti Egyesület tagjainak látogatása, akik a délután folyamán kézműves foglalkozásokat tartottak nekik. Hubert Erzsébet elnök asszonnyal folytatott beszélgetésünk során az egyesületről elmondta, hogy jelenleg 160 taggal rendelkeznek a népi kézművesség különböző ágaiban. 2016-ban sikeresen pályáztak az NKA-hoz, határon átnyúló kapocsaltok ápolására és kiállítás rendezésére. Ennek keretein belül hozták most el vándorkiállításukat a Szilágy Megyei Művelődési és Művészeti Központba, Zilahra, „Előttem az utódom – Mesterek és Tanítványok a családban” címmel, ahol közel 50 egyesületi tag munkájából kb. 150-200 tárgyat hoztak el. Ezek között megtalálható szőttes, viselet, fafaragás, hímzés, gyöngy, csipke, és még fémművesség is. Olyan tárgyak, alkotások kerültek bele a kiállítási anyagba, melyet a népművészet mesterei, népi iparművészek és tanítványaik alkottak. A kiállítás november 4-ig lesz megtekinthető. Zsobokkal egy népművészeti gyűjtőút kapcsán ismerkedtek meg, amiből természetesen a Bethesda Gyermekotthon sem maradhatott ki. 2015-ben pályázat útján pedig egy teljes héten át tartottak kézműves foglalkozásokat az otthon kis lakóinak. És mivel a két település ilyen közel van egymáshoz, az egyesület tagjai úgy döntöttek, hogy a kiállítás megnyitója előtt egy nappal hamarabb érkeznek, és egy délután erejéig újra idézik a nyár emlékeit: volt, aki gyöngyöt fűzött, volt, aki agyagozott, arcot festett vagy hennázott. Zárásképpen az egyesület tagjai közös énekléssel készültek, amihez számtalan kottát és szöveget is biztosítottak. A borongós, esős időből a gyerekek így semmit nem érzékelhettek, hiszen egy egész délutánon át a nyár önfeledt hangulata uralkodott az otthonban. 

Így aztán a nebulóknak a rengeteg program után nem okozott gondot egy újabb „munkás-tanulós” hét beköszönte, hiszen új élményekkel gazdagodva és újult erővel feltöltekezve vághattak bele egy új hét kihívásaiba.