Jelenlegi hely

Ünnepi megemlékezésTiszakálmánfalva megalapítására

/ Szabó Andrea /
szabo.andrea képe
Tiszakálmánfalva, Újvidék egyik peremtelepülése ünnepi hálaadással és koszorúzással ünnepelt 2018. február 24-én, megalapításának 134. évfordulóján. Ugyan ezen az ünnepségen a falubeli magyarok művelődési élete kezdetének 114. évfordulójáról is megemlékeztek.
CinegésMezőségi táncokKórusVendégmarasztaló

A település alapítója, és névadója, Tisza Kálmán egykori magyar miniszerelnök, az egybegyűltek az ő emléke előtt is tisztelegtek. A rendezvényt ünnepi műsorral zártuk a Petőfi Sándor Művelődési Egyesületben.

Úgy gondolom minden település számára fontos helyi ünnep a falunap. Ilyenkor összegyűlnek a falu lakosai, hogy megálljanak egy pillanatra a napi rohanásban, és örüljenek az életnek, örüljenek egymásnak. A falunapok megszervezése nem kis feladat, hiszen egy napba kell sűríteni sok mindent. A falunap legyen tartalmas, benne értékes programokkal. A falunap legyen szórakoztató, vidámsággal, mulatsággal teli, ugyanakkor meghitt is. A falunap szóljon a fiataloknak és szólítsa meg az idősebbeket is. A faluban tapasztalható összefogás példaként szolgálhat más közösségek számára is - hangsúlyozta az ünnepségen Antal Szilárd, az Magyar Nemzeti Tanács Végrehajó Bizottságának tagja. „Ez az összefogás példaértékű és reméljük, hogy más, szórványban élő közösségek is követik ezt a példát.”

Az ünnepséget megelőzően a falusi Emlékház udvarában megkoszorúzták a település alapítója és névadója, Tisza Kálmán tiszteletére állított emléktáblát, a helyi Magyarok nagyasszonya templomban pedig ünnepi szentmisét tartott Antal Imre, Baks plébánosa, Jó Balázs mórahalmi plébános és dr. Szőlősi Tibor helyi plébános.

A Katolikus Körben az egybegyűlteket Milánovits Otília, az egyesület elnöke köszöntötte. A közönség soraiban jelen voltak a falu magyarországi testvértelepüléséről, Baksról érkezett vendégek. Ladišić Melinda és dr. Antal Szilárd, a Magyar Nemzeti Tanács tagjai, Kiss Gyula városi képviselő, Snejder-Sára Ildikó, az újvidéki Európa Kollégium igazgatónője, Galambos László Tiszakálmánfalva történetírója, valamint a helyi közösség, a művelődési egyesület, az iskola, az óvoda, a civil- és sportszervezet képviselői.

Az egyesület szakcsoportjai látványos műsorral kedveskedtek a közönségnek. Petőfi Sándor ösztöndíjasként vezetem az egyesület néptánccsoportjait. Fellépett mindkét csoportom, a Gubancolók Néptáncegyüttes /kis csoport/ és a Derenduca Néptáncegyüttes /nagy csoport/ . Nagyon készültünk a "nagy napra", hiszen az én vezetésem alatt ez volt az első bemutatkozásunk és fellépési lehetőségünk a félév során tanult új tánckoreográfiákkal. Rengeteget "dolgoztunk " a gyerekekkel, hogy színvonalas produkciót mutathassunk be. Újdonság volt a közönség számára és a gyerekeknek is, az élő zenekari kísérettel bemutatott sárközi és mezőségi táncok. A táncokon kívül számos szavalat hangzott el. Volt, aki énekszóval lépett színpadra. A helyi Mladost Művelődési Egyesület /szerb/ énekesei is vendégszerepeltek a műsorban. A színes ünnepi rendezvényt a helyi vegyes kórus dalcsokra zárta. Ráadásként pedig a kórus és a szólisták közös produkciója, a "Ki szívét osztja szét..." című szerzemény csendült fel.

A művelődési program után a szervezők zsíros kenyérrel és kocsonyával kedveskedtek a vendégeknek.