Jelenlegi hely

Visszatekintés Medgyes téli ünnepi hangulataira

Ökumenével, kántálással és pásztorjátékkal zártuk a múlt évet

/ Ferencz Klaudia /
ferencz.klaudia képe
Az ünnepeket Medgyesen töltöttem, hogy ösztöndíjasként részese és egyben tanúja legyek Medgyes legszebb közösségi pillanatainak. Életem egyik legjobb döntésének bizonyult. Betlehemes színielőadással készültünk a kisdiákokkal, szenteste kántálni voltam a Gyöngyvirág néptánccsoporttal, szerepeltem a rendhagyó felnőtt pásztorjátékban és egy kedves munkatársam családjával karácsonyozhattam.
Ünnepi hangulatok Medgyesen Ünnepi hangulatok Medgyesen Ünnepi hangulatok Medgyesen Ünnepi hangulatok Medgyesen

Egyik legszebb közösségi programunk volt a betlehemes pásztorjáték és előkészítése. A színpadi előadás előtt nagy volt az izgatottság. Még egy kis ruhaigazítás kellett és az utolsó szövegpróba. A mikrofonkábelek között ült a király, két angyal igazította palástját. Előbb az ördögszarvacskák, majd a legrakoncátlanabb hajfonatok is a helyükre kerültek. A függöny felgördült és a huszonhárom medgyesi kisdiák úgy varázsolta a Traube közönsége elé a karácsonyt megelőző pásztorjáték próbáinak minden izgalmát, várakozását, hogy számunkra, akik ennek tanúi lehettünk, ezen az estén az advent valóban több lett.

A Megfizethetetlen ajándék című darabban a modern kor és a kétezer évvel ezelőtt élt gyermekek párbeszédei pont úgy illeszkedtek egymáshoz, hogy az üzenet elérjen a hallgatósághoz: kérik, hogy figyeljünk oda jobban egymásra karácsonykor és egész évben is. Az advent ott rejtőzött minden hajfonatban, szoknyakorcban és mellénykében, melyet az anyukák, nagymamák, apukák még megigazítottak a folyosón az előadás előtti utolsó percekben. Ott lapult a bájos, ám rámenős angyali kis kofák vásári kínálgatásában, a megérdemelt dicséretekben és ölelésekben és az utolsó nagy, közös éneklésben is.

Az előadás utáni közös vacsora már szintén hagyománnyá vált és most sem maradt el. Ez a néhány óra sürgés-forgás a szervezőket ugyancsak izgalomban tartotta. Balázs Noémi, Kiss Noémi, Tóth Mária, Soldorfean Zsuzsa, Balázs Botond, Kémeri Attila és Fazekas Attila a Medgyesi MADISZ csapatából évek óta összefognak a Báthory iskola diákjaival az ünnepek előtt és közösen készülnek a pásztorjátékra, illetve a karácsonyi vásárra. A szervezők köszönetet mondtak a Communitas Alapítványának, a Bethlen Gábor Alapnak a program anyagi hátterének megteremtéséért, továbbá partnereiknek, a Medgyesi Római Katolikus Plébániának, Báthory István Általános iskolának, a Gyöngyvirág Néptánccsoportnak és mindenkinek, aki  hozzájárult, hogy ez az ünnepi előadás megvalósulhasson.

Karácsony estéjén a Gyöngyvirág Néptánccsoport apraja-nagyja járta Medgyes utcáit harmonikával, csörgőkkel, jókedvű énekkel. Több éve már, hogy a régiek hagyományait felelevenítve bekopogtatnak és még több jókedvet visznek néhány házba ezen az estén. Meghívásból idén sem volt hiány. Ösztöndíjasként nagy örömömre szolgált, hogy én is meghívást kaptam, így a kántálókkal tartottam. Ugyan az énekléssel kevésbé tudtam érdemben hozzájárulni, az est megörökítésében annál inkább igyekeztem maradandót alkotni.

December 24-én, este héttől, a Medgyesi Református Egyházközség meghívására az egyház közösségi termében összegyűltek köszöntésével kezdődött a karácsonyi kántálás, ahol kedves fogadtatás és finom falatok, jó bor várta az éneklőket. Az Unitárius Egyházközség részéről a lelkipásztor és felesége készültek a kántálók fogadására, majd ezt követően Balázs Bélát, a Szeben megyei RMDSZ elnököt, családját, majd Fazakas Mihályt, a volt RMDSZ elnököt látogatta meg a közel huszonöt fős néptáncos csapat. A balázstelki Református Egyházközségnél tett látogatás után pedig a Medgyesi Római Katolikus egyház nagytermében, a pásztorjáték és a szentmise után zárult az ünneplés éjszakába nyúló beszélgetésekkel, jó bor és kalács mellett.

Nagyon hálás vagyok, hogy részese lehettem e két közösségi eseménynek, nagyon kedves medgyesieket ismertem meg, nem beszélve szokásaikról, néphagyományaikról, melyeket mai napig őriznek és éltetnek.