Jelenlegi hely

1956-os forradalom és szabadságharc emlékére

Dél-Bánáti megemlékezés Hertelendyfalván

/ Boros Rezső /
boros.rezso képe
Nem hagyományos, azaz első alkalommal került megszervezésre, 2019. október 26-án a magyar forradalom és szabadságharc tiszteletére összeállított programunk. A rendezvény helyszíne a hertelendyfalvi Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület díszterme volt.
1956-os megemlékezésElőadás Vajdaság 56-os emlékeirőlGyertyagyújtás 1956 hőseiért

A szép számban egybegyűlt, dél-bánáti magyar közönség, nem csak hertelendyfalvi, hanem kevevári, sándoregyházi és pancsovai résztvevőkkel bővült. Úgy gondolom, hogy a közönség méltó módon megemlékezett nemzetünk hőseire, akikről tudjuk, hogy Budapesttől Vajdaságig bátor kiállással harcoltak a barikádokon az orosz elnyomó uralom ellen.

A műsor Beethoven Egmont-nyitányával hívott mindenkit a megemlékezés kezdetére, majd ezt követően egy hiánypótló dokumentumfilm-összeállítást láthattak az ’56-os magyarországi eseményekről. Ezután Kudlik Zoltán, a Nagy Imre Társsaság vajdasági elnöke tartott érdekes előadást Délvidék 1956-os eseményeiről és a forradalom helyi emlékeiről.

A rendezvény a helyiek kulturális műsorával zárult. A magyar himnusz eléneklése után, a hertelendyfalvi diákok Fekete Pál, Kányádi Sándor, Jobbágy Károly és Szentkúti Ferenc ’56-hoz kapcsolódó verseiből szavaltak, illetve Örkény István, a forradalom témáját is feldolgozó, egyperces novellájából olvastak fel. A helyi citeramester, Kemény Józsi bácsi, dél-bácskai katonadalokkal színesítette a programot.

Székely település lévén, a székely himnusz eléneklésével zárult a rendezvényünk, melyet a közönség számára meglepetés követett. A Tamási Áron SZMME udvarán gyertyákból kirakott 1956-os fény búcsúztatott mindenkit. Reméljük, hogy sikerült minden résztvevő számára egy szép és méltó megemlékező ünnepséget szervezni.