Jelenlegi hely

2015. december 24-én veszi kezdetét a Márton Áron emlékév

/ Petőfi Program /
petofi.program képe
Márton Áron-emlékévet hirdetett a Nemzetpolitikai Államtitkárság. Az erdélyi püspök személye nemcsak az erdélyi katolikusokhoz, hanem minden magyarhoz köthető, személye bármely felekezethez tartozó ember példaképe lehet. Az emlékév azért indul december 24-én, mert 1938-ban ezen a napon nevezték ki Márton Áront Erdély püspökévé.

Az egy éven keresztül tartó emlékév rendezvényei között jubileumi konferenciák, rendhagyó történelemórák fiataloknak szóló vetélkedők, és emlékhangversenyek egyaránt szerepelnek. A rendezvények keretében a legmodernebb informatikai és kommunikációs eszközöket is szeretnék felhasználni, például fiataloknak okostelefonokon követhető vetélkedőket szerveznének.

Augusztus 28-án Csíkszentdomokoson az ottani egyesülettel együttműködve emlékkonferenciát tartanak.

Szeptember 29-én - Márton Áron halálának évfordulóján - Gyulafehérváron tanácskozás lesz.

A jövő évi krakkói ifjúsági világtalálkozóra fiatalok utaznak ki, az eseményekkel összefüggésben szerepet kapnak a Kőrösi Csoma Sándor Program és a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasai is.

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár a Budapesten tartott sajtótájékoztatón kiemelte: szeretnék, ha augusztus 28-án, a püspök születésének 120. évfordulóján a világ összes magyar templomában megemlékeznének Márton Áronról és a déli harangszó mindenütt neki is szólna.

Az emlékév világi fővédnökének Áder János köztársasági elnököt, egyházi fővédnökének Jakubinyi György gyulafehérvári érseket kérték fel. A rendezvények koordinálására az Államtitkárság létrehozott egy programbizottságot, melynek elnöke Gaal Gergely, tagjai: Illésy Mátyás százhalombattai plébános és Gondi Mátyás, a Pro Patria Összefogás a Kereszténydemokráciáért Egyesület vezetője, az államtitkárságot Tóth László, főreferens képviseli.

Márton Áron olyan személyiség, aki az egész keresztény gyökerű európai civilizáció elé példaképként állítható. Az erdélyi püspök minden lehetséges alkalommal felemelte szavát a 20. századi diktatúrák ellen, a fiatalok számára is ikon volt, és a közösségépítést is fontosnak tartotta. Szeretnék életútját, alakját minél több emberhez és kiemelten a fiatalokhoz eljuttatni – hangsúlyozta ki Gaal Gergely a sajtótájékoztatón.