Jelenlegi hely

Adventi programok a vukovári magyaroknál

/ Bódi Viktória /
bodi.viktoria2023 képe
Az egyre hosszabbodó téli estéken még több programot kínál a Vukovári Magyarok Egyesülete a tagjainak, ezzel is változatossá, sokszínűvé, élettel telivé varázsolva a magyar házat.
Decemberi programok VukováronDecemberi programok VukováronDecemberi programok VukováronDecemberi programok Vukováron

November végétől gyöngyszövő foglalkozást indítottunk heti rendszerességgel, így a hímzés, varrás, gyöngyfűzés után ezt az új technikát is szép számban sajátították el asszonyaink. Az adventi időszakra készülődve akár ajándéknak is megfelelő karkötőket, kulcstartókat szőttünk, illetve a csillagok, hópelyhek készítése sem maradt el, mivel az idei évben az egyesületi karácsonyfát már ezekkel az általunk készített díszekkel fogjuk feldíszíteni. 

   

Advent második hétvégéjén több alkalommal is bemutattuk kulturánkat a városban. Részt vettünk a ruszin kisebbség által szervezett népviseleti kiállításon Vukováron, ahol minden helyi nemzetiség a saját viseletével öltöztetett fel két próbababát. Mi csákováci női és férfi magyar viseletet mutattunk be az 1960-as évekből. A kiállított ruhák egy hónapig megtekinthetők a város központjában. 

December 9-én, szombaton este a ruszin nemzetiségű Osip Kostelnik Egyesület kulturális estjén mutattunk be magyar énekeket és verseket. Többek között elhangzott Márai Sándor: Mennyből az angyal című műve magyar nyelven és horvát fordításban egyaránt, nagy sikert aratva a közönség soraiban. December 10-én, vasárnap este magyar betlehemes játékot adtunk elő a Vukovári Adventi Forgatag második vasárnapján a város főterén. A szerepjátékot az idei karácsonyra tanultuk meg, és most adtuk elő először. A dramatikus játék hagyományos keceli és csantavéri templomi betlehemes játékok szövegére épül, kiegészítve karácsonyi énekekkel. 

A Vukovári Magyar Házban december 16-án szombaton tartjuk a szokásos egyesületi karácsonyi ünnepségünket, kézműves foglalkozással, halpaprikás főzéssel és közös énekléssel.