Jelenlegi hely

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója volt a fő témája az AMAPED szavalóversenyének

/ Miklós Tünde /
miklos.tunde képe
A magyar forradalom és szabadságharc 60. évfordulója volt a mottója az idei szavalóversenynek Bécsben, amelyet április 16-án, szombaton rendezett az AMAPED a Collegium Hungaricumban. Az eseményre összesen 90 fiatal nevezett, és nemcsak Ausztriából, Magyarországról is érkeztek a verselni vágyó ifjak.

„Ez egy olyan rendezvény, amit hagyománynak is nevezhetünk… minden évben egyre több a jelentkező, és egyre népszerűbbé válik nemcsak itt Ausztriában és Bécsben, hanem a környező települések diákjai, magyar diákjai körében is, illetve most már harmadik éve Magyarországról is érkeznek hozzánk a versenyzők. Az idén is van egy különlegessége a versengésnek, a fő téma idén 1956 volt, ezzel a versennyel is erre akarunk emlékezni… mindez arra is jó, hogy végiggondoljuk azokat a történéseket, amiknek az emlékeit Magyarországról magunkkal hoztuk.”- mondta el az AMAPED elnöke, Mentsik Szilvia.

Az Ausztriai Magyar Pedagógusok Egyesületének munkatársai idén az 1956-ban élt költők verseit várták a versmondóktól. A megmérettetés már délelőtt 10.00-kor kezdetét vette, a 3-4. osztályosok léptek először a zsűri tagjai elé, akik nagy odafigyeléssel hallgatták a gyermekeket. A zsűri tagjai voltak: Szóták Szilvia, nyelvész - az Imre Samu Intézet elnöke, Fűzfa Balázs, irodalomtörténész, a Nyugat-magyarországi Egyetem docense, Pataki András, a Soproni Petőfi Színház igazgatója és főrendezője, valamint Mácsai Endre színművész, az Ensemble ohne Grenzen színésze.

11 órától a legkisebbek, az első és második osztályosok következtek, majd egy rövid szünet után a 2013-ban alakult Aranykapu Gyermekzenekar lépett a színpadra. A
zenekar célja, hogy a magyar néphagyományból merítve, különleges hangzásvilággal, a korosztályoknak (1-10 éves) megfelelően adják át zenei- és anyanyelvi értékeinket. 
 Az interaktív koncerteken zongora, gitár, nagybőgő, harangjáték, cajon, udu és egyéb ritmushangszerek is kísérik a nép- és gyermekdalokat, mondókákat.  A zenekar tagjai:  Töreky Zsuzsi – ének; Kiss Krisztián (Dalszerző): zongora, gitár; Lőrincz Tamás: nagybőgő, udu, cajon, harangjáték, gitár.

 

Délután az alsó- és felső gimnazista, valamint a felnőtt korcsoport szavalóit hallgathattuk meg. Az eredményhirdetésre kategóriánként került sor, a résztvevők emléklapot és könyvet, a díjazottak oklevelet és tárgyjutalmat kaptak.

 

 

A díjazottak:

3-4 osztály - magyar, mint anyanyelv kategória:

  1. Gregosits Rebeka
  2. Labidi Tasnim
  3. Szakács Zsófia

1-2. osztály - magyar, mint anyanyelv kategória:

  1. Béres Blanka és Kriston Olivér
  2. Gaál Julianna
  3. Csécs Olivér

            Különdíj: Tóth Sára

Az óvodások kategóriájában különdíjban részesült:

Csomor Béla, Gunst Olivia és Mikolt

Magyar, mint második nyelv kategória:

  1. Gazetovici Letitia
  2. Zhong Jingy Yi
  3. Szabó Gréta

Magyar, mint idegen nyelv kategória:

  1. Antonia Schuster
  2. Otto Slupik
  3. Andreas Stephan

5-10. osztály - magyar mint anyanyelv:

  1. Kéri Kamilla
  2. Bárándi Réka
  3. Nagy Andrea

Felnőtt kategóriában különdíjat kapott Nagy Domokos, és könyvjutalommal díjazták még Gellér Máriát és Bécsi Veronikát.

A szavalóverseny támogatói: a bécsi Matthias Szamos Konfiserie, a Csimota Könyvkiadó Kft. és a Collegium Hungaricum volt.