Jelenlegi hely

Az egyházi újév és karácsony megünneplése

A Téka Szórványkollégium ünnepei

/ Nyitrai Marianna /
nyitrai.marianna2023 képe
A Téka Szórványkollégium diákjai nagy lendülettel , készülődéssel foglaltoskodtak 2023. november-december folyamán. Adventben koszorúkészítő versenyen, karácsonyi énekoktatáson, és további városi, iskolai fórumon készült a karácsonyra. Karácsony megünneplése végül a nagy készülődéssel, és több adományozó jóvoltából szépre, tartalmasra sikerült.
Advent első vasárnapjaA Kemégy Zsigmond Elméleti Líceum diákjai az adventi koszorúkészítő versenyenMegérkeztek Somogyország karácsonyi ajándékaiJáték a szennai adományból

A téli ünnepek sora minden gyermekben lázas készülődést, vágyakozást, és bizonyos fokon "boldog" várakozást kelt lélekben. A kalendáris évkezdést megelőzi az egyházi, vagyis adventtel már felkészülőben vagyunk a téli napforduló megünneplésére, és Krisztus születésére, a karácsonyra.

Nem túl régi szokás nálunk, de nagy sikerrel, és gyorsan terjedt el az adventi koszorú felállítása annak első vasárnapján, melyen meggyúl az első gyertya is. A Téka Szórványkollégium diákjai, már hagyományosan részt vettek a Kemény Zsigmond Elméleti Líceum-iskolájuk által szervezett koszorúkészítő versenyen. Gyönyörű munkák készültek az idén is, nemigen lehetett jól dönteni. Mindezek mellett elkezdődött a bentlakás koszorúján történő gyertyák meggyújtása szerre-sorra. Igyekeztünk saját falvainkból karácsonyi-adventi énekekkel készülni. Ezek egy válogatásával "megkántáltuk" Szamosújvár lakóit is egy rövid színpadi fellépéssel. Időközben, kezdeményezésemre meg is érkezetek a Szennai Fekete László Általános iskola tanárai, és diákjai által adományozott társasjátékok is. Nagyon hálásak vagyunk, köszönjük ezúton is nekik!

A Téka Művelődési Alapítvány életében nagyon fontos az adományozók jelenléte valamint az irántuk érzett hála kifejezése, köszönetnyilvánítással. A KÉSZ Romania cége, Gyurka Anita, és Sárosi Béla jelenlétével a cég szíves ajándékaként csomagokkal halmozta el kis bentlakásos pártfogoltjait, melyet azok énekszóval köszöntek meg. 

A Téka Alapítvány hagyományápoló munkáját dicséri az évente megrendezett "Betlehemes találkozó". Immáron a 27. alkalom volt a december 7.-ei! Ez egy olyan egész napos  program, ahová a mezőségi falvak betlehemező csoportjait várják. Az idei évben gyönyörű esti műsorral állt elő Szamosújvár, Válaszút, és a környékbeli falvak apraja. Búza, Magyarszovát, Szék települések hagyományos, eredeti pásztorjátékát tanulták újra a gyerekek, illetve a Kemény Zsigmond E.L. tanítói hagyományokkal rokon szokáselemeket vittek színpadra kis növendékeikkel. Az esti programot megelőzte egy rövid előadás a karácsonyi ünnepkörről, melyet jómagam tartottam. "Játékos hagyomány" címmel,  vetélkedő keretében számot is adhattak a diákok a hallottakról. Eredményeik kitűnőek lettek, élvezték a szelíd versengést.

A Kézművesház is aktívan készülődött. Egri Hajnal vezetésével mézeskalácsot díszítettek, Felszegi Melinda segítségével pedig adventi koszorút készítettek kicsik és nagyok. 

Mindezek térben, és időben egymáshoz közel, gyermeket, és felnőttet összekötő szép, csendes közös készülődés az év legszebb ünnepére. Ez a Téka nagy családja, Mezőség magyarjai.

Jöhet az "Újesztendő, vígságszerző!"