Jelenlegi hely

Betekintés a halmágyi magyar közösség életébe

/ Bokor Csongor /
bokor.csongor képe
Rengeteg ambícióval, új programokkal és sok szeretettel tesszük egyre látványosabbá, hogy a 160 lelket számláló halmágyi magyar közösségnek nem csak múltja, hanem bizony jövője is van.
Magyar oktatás, elsősökKirándulás ErdővidékreI. Fogarasföldi Ifjúsági TalálkozóCsadi Zoltán színművész előadása

Halmágy Brassó megyében található, Fogarastól 18 km-re az Olt folyó jobb partján. Közigazgatásilag Sárkány községhez tartozik. A rohamosan fogyatkozó kis magyar közösség az elmúlt évtizedben hatalmas átalakuláson ment át. Első kategóriás műemlék erődtemplomuk építése 1160-ra tehető, és ez Erdély legrégebbi, ma is ugyanazt a funkciót betöltő épülete. A falu eredeti vizsolyi bibliáját Kolozsváron az Evangélikus Püspökségen őrzik. Az idősek kihalása, a fiatalok elvándorlása, a sok vegyes házasság, a román ajkú roma lakosság egyre nagyobb térnyerése miatt úgy tűnt, hogy elkerülhetetlen a magyarság teljes leépülése. 2015 szeptemberétől azonban gyökeresen megváltozott és felrázódott a helyi közösség élete. Ekkor választotta szolgálata helyéül ezt a települést egy fiatal pályakezdő lelkészházaspár, Bandi Attila és Bandi Márta, mentoraim. Rengeteg ambícióval, új programokkal és sok szeretettel teszik egyre látványosabbá, hogy a 160 lelket számláló halmágyi magyar közösségnek nem csak múltja, hanem bizony jövője is van. Ebben az értékmentő és identitás-megőrző munkában az ők elmondásuk szerint nagy szerepe van a Petőfi Sándor Programnak is. 

Sem a faluban sem a környéken nincs magyar nyelvű iskola. A halmágyi gyerekek legnagyobb része a közeli Sárkány községben tanul, ahol a helyi általános iskolában csütörtökönként és péntekenként tartunk magyar órákat. A középiskolás korúak Fogarasra járnak, számura késő délutáni időpontokban tudunk programot szervezni. A fogadószervezetem fakultatív magyar oktatási programja Halmágyra és Sárkányra terjed ki. Négy különböző korcsoportban, heti több alkalommal zajlanak az ifjúsági tevékenységek, ám kifejezetten magyar órán heti egy alkalommal vesznek részt a gyermekek. Az ovisok, az elsősök és a második-harmadikosok, valamint a felsősök a magyar nyelv és irodalom mellett magyarságtörténelmet is tanulnak. Érkezésemmel egy időben kérvényeztünk Balassi-füzeteket, melyeket azóta is rendszeresen használunk.

A fogadószervezetem a Communitas Alapítványtól elnyert pályázatának köszönhetően elindította a Jakó Dénes Tanműhely nevű programsorozatot, mely a szokásos magyar és vallásórák mellett, heti egy alkalommal kulturális, zenei és irodalmi programokkal várja a halmágyi és környékbeli gyermekeket. Ezen események és témák nemzeti ünnepeink, a közösség hagyományai, és más rendkívüli események köré épülnek.

A rendszeres és sokszínű gyermekprogramok egy jelentős részébe igyekszünk bevonni a szülőket is, így szólítva meg ezt a generációt. Így volt ez azon az Erdővidékre irányuló nagybuszos kiránduláson is, amely során a gyermekek, szüleik kíséretében megtekinthették a Baróton működő Erdővidék Múzeumát, ahol egy interaktív kézműves foglalkozáson is részt vettek, valamint a miklósvári Kálnoky-kastélyt.

Egy külön megszólítandó célközösség az ifjúság. Ez év novemberében rendkívüli eseményt szervezett a halmágyi fogadószervezet, szorosan együttműködve nem csak a saját, hanem Fogaras és Kőhalom fogadószervezeteivel és ösztöndíjasaival. E nagyszerű együttműködés eredménye volt az I. Fogarasföldi Ifjúsági Találkozó.

A szerda délutánok a kifejezetten felnőtteknek szóló bibliaórákról, vesperákról, teadélutánokról, kulturális eseményekről, együttlétekről szólnak. A Petőfi Sándor Program önálló szervezésében eddig két előadásnak: Csadi Zoltán budapesti színművész „Útirajzok” című előadásának és Fábián Mónika délvidéki népdalénekes, néptáncoktató, a Petőfi Sándor Program abrudbányai ösztöndíjasa: „Barangolás a népzenei dialektusok világában” című előadásának, valamint október 23-a kapcsán a „Szabadság,Szerelem” című film levetítésének adott otthont a közösség gyülekezeti háza.

A halmágyi magyar közösségi élet nagyon sokrétű és dinamikus. Igyekszik megszólítani minden korcsoportot, folyamatosan fenntartani az érdeklődést és gyarapodni, minden tekintetben.