Jelenlegi hely

Bőgőtemetés Temerinben

/ Gáspár-Barra Johanna /
gaspar.barra.johanna képe
Temerinben eltemettük a telet, illetve a nagybőgőt is ebben a rövid farsangi időszakban
GyászmenetFelvonulásHol a fánk?Farsangi tömeg

A bőgőtemetés egy szép vasárnap délután volt megrendezve 2024. február 11-én. 

A Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület felhívására a piactéren gyűlt össze a város apraja-nagyja, és várták, hogy kezdetét vegye a felvonulás a város főbb utcáin, amit ez alkalomból rendőrök irányítottak. 

A felvonulást egy busó pár vezette, utánuk pedig következett a cseppet sem szomorú gyászmenet. A siratóasszonyok vitték a nagybőgőt a pap, a kántor és a tamburazenekar kíséretében, utánuk meg hercegnők, állatok és ötletesebbnél ötletesebb jelmezek sokasága. A siratóasszonyok jajgatásaik között cukorkákat osztogattak a bámészkodó gyerekeknek. A gyászmenet énekelve, és mulatozva ért vissza a piactérre. A Boldog Gizella Kézimunkacsoport tagjai fánkkal, meleg teával, és forralt borral kínálták az egybegyűlteket.

A színpadon rögtön kezdetét is vette a gyerekek számára rendezett jelmezverseny, és a fánkevőverseny is. A megmérettetések után következett a nagybőgő eltemetése, amit egy humoros szertartás keretein belül rendeztek meg, így végül a bőgő fel is támadt és tovább szórakoztatta muzsikájával az embereket. A nagybőgő eltemetése azt szimbolizálja, hogy a mulatozás ideje lejárt, és következik a böjti időszak.