Jelenlegi hely

Csángó bál Bukarestben

Diószéni és pokolpataki hagyományőrzők előadása

/ Boros Rezső /
boros.rezso képe
Harmadik alkalommal szerveztek Bukarestben csángó bált 2019. február 16-án, amelyre rendhagyó módon a Csángószövetség (MCSMSZ) felkészített egy csoportot. Fellépési lehetőséget ezúttal a diószéni Csenderes hagyományőrző csoport és a pokolpataki Fredeluska néptánckör kapott. Ez a meghívás nagy öröm volt számukra, hiszen az ország fővárosában való fellépés a csoportok munkájának elismerését jelenti.
Bukaresti látogatásonMoldvai táncházközös táncház

A rendezvényt lázas készülődés, próbák és természetesen az úgynevezett csángó galuska elkészítése is megelőzte, melyet végül a helyszínen főztek meg, hogy friss és finom legyen. A próbák alkalmával egy csapattá kovácsolódott a két fellépő csoport, barátságok szövődtek a két falu táncosai között.

A programnak a bukaresti Petőfi Sándor Művelődési Társaság háza adott otthont, amely a bukaresti magyarság magyar kulturális központjaként működik. Általában itt zajlanak a magyar vonatkozású rendezvények,  a 19. századtól a helyi magyarság tartóoszlopaként működik.

A csoportok fellépését követően kezdetét vette a moldvai csángó táncház, amelyből a vidám és jókedvű bukaresti közönség is nagymértékben kivette a részét. Köszönet jár a zenészeknek, Ségercz Ferencnek és bandájának, valamint a bál szervezőinek a rendezvény megszervezéséért  és lebonyolításáért.