Jelenlegi hely

A Csemadok 75. évfordulóját ünnepelték Szencen

/ Kaszás Kornél /
kaszas.kornel2024 képe
Szencen is megemlékeztek a Csemadok megalakulásának hetvenötödik évfordulójáról. Az 55. Szenczi Molnár Albert Napok keretében megrendezett emlékműsor díszvendége Balogh Csaba, Magyarország Rendkívüli és Meghatalmazott Pozsonyi Nagykövete volt.
Balogh Csaba, Magyarország Rendkívüli és Meghatalmazott Pozsonyi Nagykövete Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnökeImmanuel - Velünk az Isten ökumenikus énekkar RétérőlNeszméri Tünde, a Csemadok országos elnökségi tagja és Kaszás Kornél

A Szenczi Molnár Albert Alapiskola tanulói, Popálená Stella, Szitka Lea és Németh Anikó, gömöri népdalokkal nyitották a rendezvényt, a nézőket pedig Neszméri Tünde, a Csemadok országos elnökségi tagja, és Kaszás Kornél, a Petőfi Program ösztöndíjasa kalauzolták a nézőket az egyes műsorszámok között. Magyarország pozsonyi nagykövete, Balogh Csaba köszöntőjében kiemelte, hogy a Csemadokot a tagok éltetik és működtetik. Beszéde zárásaként azt kívánta, hogy a százötvenedik évfordulón is gyűljenek össze a magyarok, hogy ünnepeljék a szövetséget.

Az ünnepi beszédet Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke mondta, aki hangsúlyozta, hogy a „csemadokosok” büszkék az elődeikre, és nekik köszönhetően, van mire emlékezni. A Csemadok első embere megköszönte a magyarországi támogatást, és rámutatott, hogy a módszerek ugyan változnak, de a szövetség küldetése és a feladata a jövőben is megmarad.

Az emlékműsor keretében, átadták a Szenci Területi Választmány által javasolt díjakat. Erdélyi Júlia, a Csemadok Szenci Alapszervezetének elnöke már márciusban, az Érsekújvárban tartott ünnepségen átvette a kitüntetést. Ez alkalommal Író Erzsébet Éberhardról, Pikáli Noémi Boldogfáról és Vitálos Imre Dunasápújfaluról vette át az elismerést, Bárdos Gyula országos elnöktől és Fekete Márta titkártól.

A fellépők között volt a Gyurcsi Pomichal Mária vezette, Rétei Vidám Színpad, más néven Révisz, amely 2012 óta működik. Tepea Heiva Viktória, a Pozsonyban működő Duna utcai gimnázium tanulója novellarészletet hozott, és Sánta Ferenc Kicsik és nagyok című művéből adott elő egy részletet. A rendezvényen fellépett, a Strešňák Dagmar és Strešňák Gábor irányításával működő Möggyes Gyermek Néptáncegyüttes, amely másfél évtizede működik, és napjainkban hatvanfős taglétszámmal büszkélkedhet.

Az ünnepi műsorban a daloknak is kiemelt szerep jutott, így színpadra állt az Immanuel Velünk az Isten ökumenikus énekkar, Popálená Izabella, a Duna utcai gimnázium tanulója, aki fiatal kora ellenére, rendszeres fellépője a különböző műsoroknak és előadásoknak. Ahogy Metzner Dóra is, aki szintén a pozsonyi gimnáziumban diákja számos alkalommal bizonyította már énektudását, és egy dalcsokrot nyújtott át a közönségnek. Az emlékműsor nemzeti himnuszunk közös éneklésével zárult.