Jelenlegi hely

Dinamikus nyelvoktatás a fiumei magyar közösségnél

Magyar játszóház Fiumében

/ Tomcsányi Zsófia Edit /
tomcsanyi.zsofia.edit képe
A fiumei magyar közösségben a gyermekek számára szervezett legfontosabb rendszeres program a játékos magyar nyelvoktatás. Šibalin Klepac Zdenka, a helyi egyesület elnöke ezt a feladatot is a tőle megszokott lendülettel és energiabedobással végzi.
jatszohaz 1jatszohaz 2jatszohaz 3

Dinamikus nyelvoktatás a fiumei magyar közösségnél

A fiumei magyar közösségben a gyermekek számára szervezett legfontosabb rendszeres program a játékos magyar nyelvoktatás. Šibalin Klepac Zdenka, a helyi egyesület elnöke ezt a feladatot is a tőle megszokott lendülettel és energiabedobással végzi. Hogy milyen érzékkel bánik a gyerekekkel, azt talán elég jól mutatja, hogy ma az egyik kislánynak teniszedzésre kellett volna mennie, de inkább itt akart maradni a többiekkel. Megértem: melyik gyerek ne szeretne énekelve, játszva, rajzolva, rajzfilmet nézve tanulni.

Az itteni gyerekeknek nincs könnyű dolguk: a horváton kívül természetesen mindenki tanul angolul, a magyar kisebbség köreiben a magyart is igyekeznek megtanítani nekik és emellett a városban jelentős olasz kisebbség is él, tehát olaszul is tanulnak általában. Nem ritka az olyan fiumei (horvát) család, ahol az édesapa olasz, az édesanya magyar, valamelyik nagyszülő horvát.

Kíváncsi vagyok, elérem-e azt a szintet az itteni 9 hónapom végére horvát tudásban, mint ameddig a kezdő magyar csoportba járó gyermekek jutnak a magyarban. Egyelőre erős lemaradásban vagyok, mert ők már tudják a színeket és az őszi gyümölcsöket, no meg a Boci-boci-tarka éneket. Akkor induljon a verseny! Talán én is felfogadom Zdenkát horvát tanárnak, hiszen Budapesten horvát tanári szakon végzett az egyetemen.