Jelenlegi hely

Elsőként láthatták a kassai Márai Gimnázium diákjai a díjnyertes magyar filmet

Petrovics Eszter - A mi Kodályunk

/ Tasnádi Szandra /
tasnadi.szandra képe
Különleges vendégek érkeztek Kassára. Petrovics Eszter filmrendező és Muhi András producer egyedi alkotást hoztak létre Kodály Zoltán életéről, amit most nyilvánosan elsőként a kassai Márai Gimnáziumban mutattak be a kassai diák kórus tagjainak. Kicsik és nagyok, fiúk és lányok egyaránt részesei lehettek a filmvetítésnek, ahol beszélgethettek a rendezővel, a producerrel és a zenetörténésszel.

A dokumentumfilm közvetlen stílusban, Kodály életútját végigjárva mesél a zeneszerző életéről, bemutatva a jellegzetes helyszíneket, elmesélve apró mozzanatokat. De mitől is olyan izgalmas és egyedi ez a mű? Muhi András és Petrovics Eszter újítani akart a dokumentumfilm műfajában. Igazán közel akarták hozni hozzánk a többszörös Kossuth díjas zeneszerző és népdalgyűjtő művészt.

"Más zeneszerzőkről van bőven film, de Kodályról nincs olyan, ami igazán érthetően, élvezhetően mesélne nekünk és a fiatalabb generációnak." - mondja izgatottan András. "Amikor megkerestem Esztert és megkérdeztem, elvállalná e a film rendezését, ő azonnal igent mondott." - folytatja.

Eszter is ugyanígy nyilatkozott a projekt indulásáról: " Zeneszerző édesapám miatt mindig is nagyon közel állt hozzám a zene, a zene szeretetében nőttem fel. Ezért is volt megtisztelő és nagyon inspiráló számomra a feladat, amikor András megkeresett, nem volt kérdés, hogy elvállalom a projektet."

A film kortárs időben játszódik, egy Kodály koncert előkészületeit láthatjuk. A nagyjából másfél órás film hónapokat ölel fel, zenekari próbákat láthatunk, régi hanganyagokat hallhatunk, Kodály írásai elevenednek meg nekünk, életének fontos állomásait járhatjuk végig. A mű érdekessége, hogy feszegeti saját műfajának, a dokumentumfilmnek a határait, mert mindezt két fiatal zenész fiú szemén keresztül láthatjuk. A koncertre való felkészülés ideje alatt őket kísérhetjük végig, ahogy bejárják az országot, közben pedig beszélgetnek, Kodályról.
A  Hét Domb filmfesztiválon dokumentumfilm kategóriában második díjat nyert filmet elsőként nyilvánosan a kassai Márai Gimnázium kórusának tagjai láthatták, majd a Magyar Jelenlét Házában vetítették le. A vetítések külön érdekessége, hogy a rendező és a producer beszélgetett a gyerekekkel, igazán közeli és különleges élménnyé téve a filmvetítést. A nem mindennapi látogatást a gyerekek nagyon élvezték, a MaJel központban is sokan voltak jelen a vetítésen.