Jelenlegi hely

Első rész - szervezkedés szeptemberben

A lészpedi bölcsőde és óvoda valósághű története első kézből, egy ösztöndíjas tollából

/ Hermann Bianka Anna /
hermann.bianka képe
A történet három évvel ezelőtt kezdődött, amikor a hajdani mentor és programkoordinátor gondolt egy merészet, és a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program hírére bölcsődei foglalkozásokat indított Lészpeden, elsőként a régióban, ösztöndíjasok segítségével. A mára tizenkilenc aktív és még hat várakozó tagot számláló "intézmény" egyedülálló a Bákó megyei csángó-magyar oktatási programban.
bölcsődések LészpedenBölcsődei foglalkozás LészpedenBölcsisek és ovisok az udvaronEbédre várva

Alig várták a gyermekek és szülők Lészpeden, hogy szeptemberben újra nyissa kapuit a magyar bölcsőde és óvoda. A tavaly már tizenöt főt számláló vegyes csoportba bölcsődés és kiscsoportos korosztály járt, délelőtt csak a kisebbeknek szóló foglalkozásokkal, de délután vegyes csoportban történő fejlesztéssel foglalkoztunk. Szeptemberre igencsak felduzzadt a jelentkezőszám, hamar beteltek a rendelkezésre álló helyek, jelenleg már tizenkilenc gyermekecske szalad be a kapun minden nap. A programra nyolc fő egy - három éves, és tizenegy fő négyéves kicsike jár. A nagyobbak délelőtt az állami rendszerben vesznek részt óvodai foglalkozásokon, déltől viszont jönnek hozzánk, és öt óráig meg sem áll a mondóka- és énekvonat.

Ez a szeptember leginkább az új helyszínünk kényelmes kialakításáról szólt, az új gyermekecskék beszoktatásáról, és az új vezetés bemutatkozásáról, a tanév terveinek ismertetéséről és nem utolsó sorban az előző években tanultak felidézéséről. Az épületünk átrendezésében nagy segítségünkre voltak a szülők, egy fél nap csak hordoztuk a bútorokat le s fel, így készült el a csoportszoba és a hálószoba, amelyek még további lehetőségeket rejtenek magukban, hogy színesebbé, barátságosabbá váljanak.

A régióban egyedülálló módon foglalkozunk bölcsődés korosztállyal és tartunk délutáni foglalkozásokat az óvodás csoportnak, étkeztetéssel, altatással együtt. Ehhez a munkához nélkülözhetetlen az elhivatottság és annak a célnak szem előtt tartása, hogy a moldvai magyarok identitástudatát és a magyarsághoz tartozás érzését megerősítsük. A legtöbb esetben ezek a gyermekek vegyes házasságokból származnak, vagy olyan családból, ahol még ha katolikusok is, csak az egyik szülő beszéli a moldvai magyar nyelvjárást. Otthon kevés magyar szót hallanak a gyermekecskék, de a bölcsődei-óvodai közegben magyarul kommunikálunk, énekelünk, imádkozunk és mondókázunk. Azzal tudunk versenybe szállni az állami rendszerrel szemben, ha legalább olyan vagy még jobb minőségű közeget és gondoskodást kínálunk a családoknak, gyermekeknek. Ennek az alapjait, feltételeit próbáljuk megteremteni Lészpeden immár harmadik éve.

Várjuk a tisztelt olvasókat, tartsanak velünk a tanévben, kövessék nyomon a fejlődésünket, örömes és dolgos mindennapjainkat!